Verplicht alcoholslot in auto vanaf december mogelijk

Automobilisten die bij een alcoholcontrole 1,3 promille of meer alcohol in hun bloed hebben, krijgen vanaf 1 december verplicht een alcoholslot ingebouwd in hun auto. Dat meldt Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer.

Redactie
Een politieman toont het alcoholpromillage aan een automobilist. © ANP Beeld
Een politieman toont het alcoholpromillage aan een automobilist. © ANP

Het was eerder de bedoeling om dit al afgelopen mei in te voeren, maar dat is niet gelukt. Het vorige kabinet had in 2009 al besloten om voor zware overtreders een alcoholslotprogramma in te voeren. Schultz geeft nu uitvoering aan dit plan.

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) zal half oktober de eerste goedkeuring afgeven voor zo'n alcoholslot, aldus de bewindsvrouw. Na een testperiode met de bijbehoren ICT kan het slot vanaf december worden ingebouwd.

Het alcoholslot is een meetinstrument dat is verbonden aan het startcircuit van een auto. Pas als uit de ademtest blijkt dat de bestuurder een promillage lager dan 0,2 promille heeft, kan de auto worden gestart. De automobilist moet niet alleen vooraf, maar ook tijdens tijdens het rijden enkele keren blazen.

Het alcoholslotprogramma is een maatregel die het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) oplegt, bovenop de straf die de rechter geeft aan bestuurders die zwaar in overtreding zijn. De bestuurders krijgen daarbij ook begeleiding om alcohol en verkeer te leren scheiden. Een bestuurder die het slot weigert, heeft minimaal 5 jaar geen rijbewijs.

Met het alcoholslotprogramma wil Schultz het aantal (dodelijke) verkeersongelukken waarbij alcohol in het spel is, terugdringen. Volgens schattingen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) kunnen met het slot en begeleiding van de overtreders, jaarlijks 5 tot 6 verkeersdoden minder vallen. De verwachting is dat er 50 tot 60 minder gewonden zullen vallen.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden