Verpletterende nederlaag regeringspartij Japan

Leider van de Democratische Partij Yukio Hatoyama. Foto EPA

TOKIO - De Japanse Liberaal Democratische Partij (LDP) heeft bij de zondag gehouden parlementsverkiezingen een verpletterende nederlaag geleden tegen de oppositie voerende Democratische Partij van Japan. Op basis van exitpolls zouden de liberaal-democraten slechts honderd van de 480 zetels krijgen, tegen de oppositie ongeveer driehonderd. De LDP was gedurende 54 jaar bijna onafgebroken aan de macht.

De verkiezingen werden gezien als een lakmoesproef voor de frustraties over de ergste economische recessie in Japan sinds de Tweede Wereldoorlog. De eerste officiële uitslagen worden niet voor maandag verwacht.

Verkiezingsmedewerkers zeiden zondagavond bij het sluiten van de stembureaus dat de opkomst groot was geweest, ondanks een hevige tyfoon die door meteorologen was voorspeld. Dat de kiezers zich niets aantrokken van de stormwaarschuwing illustreert hoezeer de verkiezingen dit keer leefden.

Premier Taro Aso zei de verantwoordelijkheid voor de uitslag te zullen accepteren. In het Japanse systeem houdt zo'n verklaring in dat hij zijn functie van partijvoorzitter neerlegt en het veld ruimt als premier.

Een hoge LDP-medewerker, algemeen secretaris Hiroyyuki Hosoda, liet eerder zondag al weten dat hij en twee andere topfunctionarissen van plan waren hun functie ter beschikking te stellen.

Het verlies van de liberaal-democraten effent de weg voor de Democratische Partij om de regering-Aso af te zetten en zelf een kabinet te vormen. De partij wordt geleid door Yukio Hatoyama, die constateerde dat het Japanse volk 'zeer boos' is op de regeringspartij. Hij kondigde aan dat zijn partij in tegenstelling tot de LDP naar het volk zal luisteren.

De Democratische Partij stelde in haar campagne dat de LDP het volk had verraden door een begrotingstekort van ruim zes biljoen yen (44,8 miljard euro) te creëren. Daarmee was geld verspild, het sociale vangnet geruïneerd en de kloof tussen rijk en arm vergroot.

Aangenomen moet worden dat de Democratische Partij zich tegenover Washington onafhankelijker zal opstellen dan de LDP. Hatoyama, die een graad behaalde aan de Stanford Univeristeit in de VS, heeft echter laten weten niet van plan te zijn dramatische veranderingen door te voeren.

De Democratische Partij heeft aan een meerderheid van 241 zetels voldoende om ervoor te zorgen dat zij de eerstvolgende premier levert. Driehonderd zetels of meer zouden de partij samen met twee kleine bondgenoten een tweederde meerderheid in het parlement geven.

Analisten spreken van 'een revolutionaire uitslag' en 'de eerste werkelijke machtswisseling' in Japan in zes decennia. (AP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden