Verpleegzorg pas laat op de radar bij crisisteam

De aanpak van de coronacrisis was zo gericht op ziekenhuizen en ic-capaciteit dat verpleeghuizen de eerste weken amper in beeld waren. Daar sloeg het virus onder de radar ongenadig hard toe. Het RIVM is voorstander van een evaluatie.

Beeld ANP/Remko de Waal

“Wat hadden we anders kunnen doen? Dat moeten we zeker evalu­eren,” zegt RIVM-directeur Jaap van Dissel, een van de hoofdrolspelers die deze krant sprak voor een reconstructie van de coronacrisis.

“We concentreerden ons in de ­beginfase vooral op het in stand ­houden van de ziekenzorg en de ic-capaciteit. En dan zie je dat die kwetsbare groep erg getroffen wordt.”

Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, stelt dat het te lang duurde voordat de verpleeghuiszorg op de radar kwam.

Stil drama

Medio maart, bijna drie weken na de eerste besmetting in Nederland, was de vereniging voor het eerst aanwezig bij de wekelijkse vergadering van het Outbreak Management Team (OMT), de club van experts die de uitbraak helpt controleren. Later die week ­besloot minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) tot een bezoekverbod, om daarmee kwets­bare ouderen te beschermen.

Terwijl het vooralsnog lukte over­belasting van ziekenhuizen te voorkomen, voltrok zich een stil drama in verpleeghuizen. Daar raakten tot dusver bijna 8000 mensen (vermoedelijk) besmet, ook overleden er volgens Verenso zeker 1400 ouderen.

Aantal bewoners verpleeghuizen daalt

Verpleeg- en verzorgingshuizen zien het aantal bewoners door de coronacrisis in rap tempo dalen. In de verpleeghuizen zijn dit jaar ongeveer 15.000 mensen overleden en er komen vrijwel geen nieuwe bewoners bij.

Tussen 1 januari en 27 april daalde het aantal bewoners van 120.000 naar 105.000, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS): een afname van ruim 12 procent. Sinds het CBS het cijfer bijhoudt – daarmee is het in 1998 begonnen – is het aantal bewoners niet zo laag geweest.

Een belangrijke verklaring voor de daling zijn de duizenden dodelijke slachtoffers die het coronavirus in verpleeghuizen eist. De plekken van mensen die door een andere oorzaak overlijden, worden amper opgevuld. Vorige week lag de sterfte in zorgcentra 65 procent hoger dan gemiddeld. In een normale periode sterven ongeveer 750 bewoners per week. Tussen 20 en 26 april van dit jaar ­overleden naar schatting ruim 1200 bewoners. De sterfte vlakt wel iets af: de periode tussen 6 en 12 april was met 1589 sterfgevallen het dodelijkst.

Marcia Nieuwenhuis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden