Verpleegster bij terugkeer uit ebolagebied 'behandeld als een crimineel'

Een Amerikaanse verpleegster die als eerste onder verplichte quarantaine geplaatst werd na terugkomst uit een ebolaland heeft scherpe kritiek geuit op de manier waarop ze behandeld is. Ze verklaart dat ze 'als een crimineel' is opgepakt. De vrouw kwam vrijdag vanuit Sierra Leone aan in de Amerikaanse staat New Jersey.

redactie

Sierra Leone is een van de landen die het zwaarst getroffen wordt door het virus. Kaci Hickox, een medewerkster voor Artsen Zonder Grenzen, werd als eerste reiziger geconfronteerd met de de verscherpte quarantaineregels in de staten New Jersey en New York. Gisteren gaf ze haar kant van het verhaal in een essay in de Dallas Morning News.

Hickox verklaart dat ze op de luchthaven van Newark Liberty International werd tegengehouden en urenlang werd ondervraagd, terwijl er rondom haar chaos heerste. Geen van haar ondervragers wilde haar vertellen wat er aan de hand was of wat er zou gebeuren. Ze voegt eraan toe dat achterdochtige agenten haar 'afblaften' alsof ze de wet had overtreden.

Het zorgde er volgens haar voor dat ze zo bezorgd en zenuwachtig was dat haar temperatuur de hoogte in schoot en de scanners een lichte koorts maten, wat dan weer voor paniek zorgde.

Politiecolonne
Hickox werd vervolgens met spoed, en onder bewaking van een politiecolonne, naar het ziekenhuis gebracht. Daar werd haar temperatuur opnieuw gemeten en testte ze negatief voor ebola al moet ze wel nog drie weken uit voorzorg afgezonderd blijven.

Na haar ruwe behandeling is de vrouw naar eigen zeggen bezorgd om haar vele collega's in Afrika die daar nog steeds tegen het virus vechten. 'Ik heb een maand lang kinderen alleen zien sterven. Ik heb geprobeerd om te helpen terwijl een heel deel van de wereld de andere kant opkeek... Toen ik alleen in een isoleertent zat, dacht ik aan de vele collega's die bij hun terugkeer naar Amerika hetzelfde zullen moeten doorstaan. Zullen ze als criminelen en gevangenen behandeld worden?', schrijft ze.

Gedwongen quarantaine
Hickox is de eerste die onder de verscherpte quarantaineregels valt in de staten New York en New Jersey. De nieuwe maatregelen werden vrijdag aangekondigd, nadat eerder deze week een eerste geval van ebola werd vastgesteld in de stad New York. Een dokter van Artsen Zonder Grenzen had zich eerst vrijuit in de stad begeven voordat bleek dat hij met het virus besmet was.

Reizigers uit de getroffen regio's die contact hebben gehad met ebolapatiënten en mogelijk ook besmet zijn, worden voortaan automatisch 21 dagen afgezonderd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden