Verpleeghuis Vreugdehof transformeert tijdelijk in museum

Het Amsterdamse verpleeghuis Vreugdehof in Buitenveldert wordt in oktober gedeeltelijk verbouwd tot museum.

De conservatoren van Museum Identities in de Vreugdehof Beeld imageworkplace
De conservatoren van Museum Identities in de VreugdehofBeeld imageworkplace

Een museum in een verpleeghuis. Dat is minder vreemd dan het klinkt. Stichting Smaak heeft zich ten doel gesteld om ouderen die niet meer in staat zijn een museum te bezoeken toch in aanraking te laten komen met kunst, legt mede-organisator Marie-Jose De Bie uit. "En wel in eigen huis."

Het initiatief zorgt er bovendien voor dat een verpleeghuis meer mensen trekt. "We gaan er naartoe dat verpleeghuizen meer functies krijgen, zoals een bibliotheek en een kinderdagverblijf. Zo hebben ouderen meer het gevoel dat ze bij de samenleving horen."

De Roze Loper
Tien gastconservatoren, allen 65-plus, brengen in het pop-upmuseum ruim 100 kunstwerken bij elkaar: schilderijen, beeldhouwwerken, fotografie. Het thema van de expositie is identiteit en gaat in op vragen als: Wie ben ik, wie is de ander en waarmee identificeer ik me?

De diversiteit in de Vreugdehof is enorm, vertelt De Bie. Er wonen mensen met uiteenlopende nationaliteiten. Ook heeft het verpleeghuis sinds deze zomer het keurmerk van de Roze Loper, wat inhoudt dat tolerantie en respect naar lhbt'ers er vanzelfsprekend is.

Doofheid
"Het is belangrijk dat ook zij zich in het verpleeghuis gehoord en gezien voelen, dat ze hun eigen identiteit niet weer moeten verstoppen."

En zo is er ook een conservator bezig met doventaal. "Wat doet doofheid met je identiteit?"

'Vroeger wist ik wie ik was; zeker weten,' zegt gastconservator Rudolph Boshuizen over het thema in een persbericht. 'Als volwassene dacht ik het nog steeds te weten. Maar bij het klimmen der jaren wordt de onzekerheid over wie ik werkelijk ben, alleen maar groter. En nu? Nu weet ik het echt niet meer.'

Officiële opening
Naast de expositie worden er diverse workshops georganiseerd, onder andere in samenwerking met het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum.

De officiële opening van Museum Identities is voor genodigden op zondag 30 september, om 14.30 uur. Daarna is het museum voor iedereen toegankelijk vanaf 2 oktober.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden