Plus

'Verpleeghuis met dementerende ouderen is de schuur van de losers'

Verpleeghuizen met dementerende en zieke ouderen zijn het afvoerputje van onze maatschappij, zegt arts en filosoof Bert Keizer. 'We hebben een hekel aan ouderen.'

Edwin van der Aa
null Beeld anp
Beeld anp

"Politici vertelden me altijd dat goede zorg niets met geld te maken heeft," zegt Bert Keizer (68), die ruim dertig jaar werkte als verpleeghuisarts. "Ik geloofde dat, totdat ik een instelling bezocht voor vermogende mensen. Dan mag je ineens kiezen of je met Mozart of The Beatles wakker wilt worden. Vervolgens word je door fysiotherapeuten naar de luxe douche getild."

In veel verpleeghuizen is de realiteit weerbarstiger. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft 150 verpleeghuisinstellingen vanwege gebrekkige zorg en veiligheid onder de loep genomen. Er blijken grote zorgen over elf instellingen en nog eens 38 verpleeghuizen doen het niet goed genoeg.

De IGZ stelt dat het opleidingsniveau van het personeel behoorlijk opgekrikt moet worden. Die aanbeveling verbaast Keizer niets. "Medewerkers lopen tegen hun grenzen aan. Werken bij het verpleeghuis is al niet erg aantrekkelijk, voor artsen noch verpleegkundigen. Het is echt de schuur van de losers."

Meer geld
Het ligt niet alleen aan het beleid van het huidige kabinet dat het soms zo bedroevend is gesteld met de zorg voor dementerende ouderen, betoogt hij. "Mensen hebben een hekel aan ouderen, dat zit in ons dna. We zijn natuurlijk apen met een opvallend heldere oogopslag. Dus zo rond je veertigste, als je de eerste leesbril opzet, begint de aftakeling al en die zet daarna door. Oudjes paren niet meer en kunnen niet meer vechten. Ze zijn dan nutteloos geworden."

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volks­gezondheid kwam de afgelopen tijd met twee grote plannen om zorg voor ouderen te verbeteren. Die moeten beter opgeleid personeel en meer inspraak voor senioren en hun familie opleveren.

Volgens Keizer kan het vooral beter door er aanzienlijk meer geld voor uit te trekken. "Investeer in zorg, patiëntveiligheid en hogere salarissen voor de medewerkers, ook de artsen. Een specialist in een ziekenhuis kwam zijn bed niet uit voor mijn loon."

null Beeld HH
Beeld HH

Sigaar
Verder dient het opleidingsniveau te worden aangepakt, vindt de arts, die nu voor de Levenseindekliniek werkt. "Als je avonddienst hebt en er lopen twaalf demente bejaarden rond met een brandende sigaar of een verse drol in hun handen, dan vereist dat een degelijke aanpak veel flexibiliteit, kennis en kunde."

De recente veranderingen in de langdurige zorg - waardoor ouderen langer thuis blijven wonen in plaats van in een verpleeghuis - hebben niet veel verschil gemaakt, constateert Keizer. "Ze gaan nu in veertig woningen één kopje afwassen in plaats van veertig kopjes in één instelling. Iedereen kan uitrekenen wat per saldo duurder is. Dus gaan gemeenten flink beknibbelen op kosten en krijgen mensen thuis ook slechte zorg."

Van Rijn zei gisteren na publicatie van het kritische inspectierapport direct te willen ingrijpen op die plekken waar de inspectie momenteel de grootste zorgen heeft. Geen enkele maatregel wordt geschuwd. Zelfs patiëntenstops en sluiting zijn mogelijk.

Keizer: "Sympathiek van de bewindsman. Maar ik had een bandopname kunnen maken van wat ik twintig jaar geleden hierover zei, er is totaal niks veranderd. Dus ook nu komt er geen bal van terecht."

Lees verder: Harde kritiek inspectie op zorginstelling Amstelring [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden