Verpleegafdeling oncologie verdwijnt uit OLVG Oost

De afdelingen hematologie en oncologie verdwijnen uit OLVG Oost. Een tekort aan verpleegkundigen is de reden voor het vertrek. Per 11 december verhuizen patiënten en medewerkers naar de locatie West.

Parkeergarage OLVG Oost.Beeld Maarten Brante

Op 1 december voeren de afdelingen hematologie en oncologie in OLVG Oost een opnamestop in. Die geldt voor patiënten die voor een paar dagen moeten worden opgenomen, bijvoorbeeld voor chemokuren. De polikliniek en dagbehandeling blijven wel gewoon open. En ook de oncologische operaties gaan in Oost door.

Volgens een woordvoerder van het OLVG is het personeel al op de hoogte en worden patiënten binnenkort geïnformeerd. “Mensen die opgenomen moeten worden voor behandelingen, gaan per 1 december naar West. We bieden nog steeds dezelfde zorg, maar niet meer in Oost.”

Roosters niet rond

De ziekenhuiswoordvoerder zegt dat er al langer is overwogen om de verpleging tijdelijk van Oost naar West te verplaatsen. Het inmiddels acute personeelstekort is de aanleiding is voor het directe vertrek. “Om uiteenlopende redenen zijn vijf verpleegkundigen bij ons vertrokken. We kunnen voor december de roosters niet meer rond krijgen.”

Het is een tijdelijke oplossing, benadrukt de woordvoerder. Het OLVG wil de oncologie-afdeling in Oost op termijn juist uitbreiden, inclusief de verpleegafdeling. “Over twee jaar moet de nieuwe afdeling klaar zijn.”

Uiteindelijk moet een groot deel van de zorg voor kankerpatiënten in Oost worden geclusterd. “Het is zeker vervelend voor de mensen die nu van Oost naar West moeten.”

Het OLVG denkt op 1 december ‘vijf of zes mensen’ van Oost naar West te moeten verhuizen.

Kinder-ic

Binnen fusieziekenhuizen als het OLVG wordt bij personeelstekorten vaker met afdelingen geschoven. Een jaar geleden heeft Amsterdam UMC de kinder-intensive care van locatie VUmc versneld verhuisd naar locatie AMC. Ook toen was er een gebrek aan specialistische verpleegkundigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden