'Verplaats woonboten Amstel om beter zicht op water te krijgen'

De stad wil woonboten langs de Amstel verplaatsen om voetgangers en fietsers meer zicht te geven op het water. Mogelijk zal de gemeente zelfs actief woonboten aankopen om ze weg te krijgen.

Vanaf de Weesperzijde ontnemen de woonschepen op veel plekken het zicht op de Amstel Beeld Floris Lok
Vanaf de Weesperzijde ontnemen de woonschepen op veel plekken het zicht op de AmstelBeeld Floris Lok

Dat schrijft wethouder Udo Kock (Water) in de Watervisie 2040, die het college gisteren openbaar heeft gemaakt. De woonbootbewoners zullen niet worden gedwongen te verhuizen.

Een van de opties die wordt onderzocht is het aanbieden van een alternatieve ligplaats in de Houthavens langs het IJ. Hier komen vanaf 2018 tientallen grote ligplaatsen voor woonboten.

Nauwelijks zicht
Volgens het college is de Amstel een van de plaatsen waar het zicht op het water de afgelopen jaren minder en minder is geworden. Andere plaatsen waar de woonboten het uitzicht te zeer wegnemen zijn plekken op de Brouwersgracht, de Lijnbaansgracht en de Prinsen-, Keizers- en Herengracht. Deze plaatsen zijn ook aangewezen als 'locatie waar verdunning van het aantal woonschepen wordt nagestreefd'.

Langs de Amstel gaat het om de Amsteloevers tussen de Torontobrug bij het Amstelhotel en de Rozenoordbrug (A10-Zuid). De Watervisie spreekt van beide zijden: zowel de Weesperzijdekant als de Amsteldijkzijde. Volgens het college is de dichtheid van woonschepen hier te dicht geworden.

Drie rijen dik
Met name langs de Weesperzijde liggen de woonschepen soms drie rijen dik aan de kade. Ter hoogte van Café Hesp liggen geen woonschepen en ervaren passanten opvallend veel ruimte en wijdsheid.

Hoeveel bewoners van woonboten graag zullen verhuizen van de Amstel naar het IJ is nog maar de vraag. De afgelopen twintig jaar zijn dertien woonschepen in overleg en op vrijwillige basis verplaatst. Ook de gemeente is voorzichtig. Volgens de Watervisie moet worden gedacht aan een dergelijke aantal woonschepen in de periode tot 2040.

Schade
Het college stelt dat er bij verplaatsing van woonschepen economische schade kan worden geleden. Hoe dat moet worden opgelost, is nog in onderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden