Opinie

'Verplaats Red Light District naar een plek buiten de stad'

Vrijgezellen komen hiernaartoe voor drie dolle dwaze dagen, schrijft Dirk Minnebo. Maar de logica van dit platte vermaak in het mooiste stukje Amsterdam ontbreekt.

'In plaats van matrozen de stad te laten overspoelen, lieten ze het verzetje naar de matroos toe komen' Beeld Hendy Tjin
'In plaats van matrozen de stad te laten overspoelen, lieten ze het verzetje naar de matroos toe komen'Beeld Hendy Tjin

Overlast is van alle tijden en elke tijd kent zijn eigen zondebok. Nu zijn het de toeristen, in de jaren tachtig waren het de junks en in een verder verleden waren het zeelieden.

In de Gouden Eeuw bijvoorbeeld werd Amsterdam overspoeld door schepen uit alle windstreken en de matrozen die maanden op zee waren geweest waren wel toe aan een verzetje.

Een list
Al die dronken zeebonken die door de stad zwalkten, leverden de stad niet alleen geld op, ze zorgden voor veel overlast. En de VOC-werknemers maakten hun geld vaak helemaal op aan dames, drank en dobbelen zodat wanneer ze thuiskwamen er niets meer over was. Dit maakte het ronselen van nieuwe matrozen lastig, en dus bedacht de VOC een list waar we ook nu van zouden kunnen leren.

In plaats van de matrozen de stad te laten overspoelen bij aankomst lieten ze het vertier naar de matroos toe komen. Buiten de stad. Binnenkomende schepen zouden voortaan eerst drie dagen voor Pampus liggen.

De ­dames, drank en dobbelspellen gingen uit de stad en op de schepen. Op dag drie waren de matrozen uitgeraasd en konden ze zonder noemenswaardige overlast aan wal worden gebracht.

Tegenwoordig zijn het niet de matrozen die hier komen, maar de vrijgezellen met hun stag parties die zich komen uitleven in het Las Vegas aan de Amstel.

Drank, drugs en het Red Light District. Drie dolle dwaze dagen in Amsterdam om alles te doen wat God verboden heeft.

Vrijheid
Nu houd ik van toeristen en gun ik iedereen zijn plezier, het internationale karakter en de vrijheid zijn een groot onderdeel van de identiteit van Amsterdam, maar de plek waar deze 'bachelors' hun vertier zoeken, is er niet voor ingericht.

De Wallen zijn misschien wel het mooiste stukje Amsterdam en hoewel vroeger de na­bijheid van de haven het logisch maakte de ­bordelen daar te plaatsen, brengen de cruiseschepen van nu vooral bejaarden naar de moderne sekswerker en de coffeeshops. Niet echt hun ideale klanten. Die komen namelijk niet meer per schip, maar per vliegtuig.

De logica om al dat platte vermaak in het mooiste stukje Amsterdam te vestigen ontbreekt dan ook in 2017. Voor vrijgezellenfeestjes maakt het namelijk niets uit hoe mooi de gebouwen zijn, ze kijken niet hoger dan de rood verlichte ramen.

Dirk Minnebo, medeoprichter Iamb&b Beeld -
Dirk Minnebo, medeoprichter Iamb&bBeeld -

Daarom is het een goed plan om het Red Light District te verplaatsen naar een plek buiten de stad, vlak bij Schiphol.

Moderne matrozen
De moderne matrozen kunnen dan zo per bierfiets naar dit pretpark, een nieuw Pampus, waar ze zich na het kopen van een toegangskaartje drie dagen kunnen vermaken.

Zo weer je drugsdealers en zakkenrollers, verlaag je de druk en overlast voor de binnenstad en kun je de massa beter managen. Beter voor de coffeeshophouders, sekswerkers, de vrijgezellenfeesten én de inwoners van de stad.

Op die manier kunnen inwoners en bezoekers blijven genieten van de mooiste stad van de wereld en krijgen we een van de mooiste stukjes van Amsterdam terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden