Lezersbrief

‘Verplaats gepland Holocaustmonument naar Mr. Visserplein’

Marien Schouten vindt dat het geplande Holocaust Monument op het Mr. Visserplein moet komen te staan. ‘Hier kan wel de rust en ruimte worden ge­creëerd die noodzakelijk zijn voor waardig herdenken.’

Omgeving van het Mr. Visserplein.Beeld Eva Plevier

Er is veel kritiek op de locatie van het geplande Holocaust Monument. De smalle strook langs de drukke Weesperstraat is te krap voor de enorme sculptuur die Daniel Libeskind ontwierp en die het Nederlands Auschwitz Comité daar wil realiseren. Het is onmogelijk er bij nationale herdenkingen grote groepen te ontvangen. Er is geen ruimte voor educatieve functies die bij nieuwe Holocaustmonumenten in Berlijn en Londen juist veel aandacht krijgen.

Nu zijn er ook complicaties met de metrobuis, waarop het monument gebouwd gaat worden, die tot aanzienlijke extra kosten en risico’s leiden. Dienst Metro behoudt zich het recht voor bij problemen het monument weer af te breken. Inmiddels zijn de bouwkosten verdubbeld.

Het Mr. Visserplein vormt het hart van het Joodse Kwartier en is door zijn centrale ligging tussen de Portugese Synagoge en het Joods Historisch Museum, de meest natuurlijke en prestigieuze plek voor het monument. Ook stedenbouwkundig gezien is dat aantrekkelijk. Als, zoals gepland, de Weesper- en Valkenburgerstraat in de toekomst zullen worden versmald tot twee banen bestaat de mogelijkheid het Jonas Daniël Meijerplein en het Mr. Visserplein te verbreden, met elkaar te verbinden en daar de voormalige tunnelruimte onder het Mr. Visserplein bij te ­betrekken. Zo ontstaat een ruim, nieuw publiek gebied waar het monument zowel op als onder het plein goed zou kunnen worden ingepast.

Hier kan wel de rust en ruimte worden ge­creëerd die noodzakelijk zijn voor waardig herdenken. Er is plaats voor educatieve functies waaraan de om het plein gelegen Joodse instellingen kunnen bijdragen. Bij Holocaustmonumenten in Parijs, Londen en Berlijn worden ook ondergrondse ruimten gebruikt. In oude stadscentra is dat een goede oplossing.

De gemeente zou, ook nog op dit moment, de moed moeten hebben om pas op de plaats te maken om er zeker van te zijn dat het beste monument op de meest geschikte locatie wordt gerealiseerd. Hiervoor is het belangrijk dat alle betrokkenen en deskundigen alsnog kunnen meepraten en er vervolgens een open prijsvraag voor het ontwerp wordt georganiseerd zoals Europese wetgeving dat voorschrijft. Zo kan er een monument komen dat zich kan meten met de Holocaustmonumenten in Berlijn en Londen.

Marien Schouten, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden