PlusAchtergrond

Veroorzaker dodelijk ongeluk al drie keer eerder in de fout

De man die vorige maand op de A2 bij Breukelen twee mensen doodreed en zelf om het leven kwam, veroorzaakte eerder al zeker drie ongevallen. 

Beeld ANP

De 38-jarige inwoner van Vianen moest ook al eens zijn rijbewijs inleveren. Toch mocht hij vorig jaar na een ernstig ongeluk doorrijden. De politie geeft toe een grote fout te hebben gemaakt. Betrokkenen reageren geschokt.

Bij ten minste één eerder ongeval was volgens de politie waarschijnlijk sprake van een epileptische aanval. Dat was op de A2 in december 2016, toen hij bij knooppunt Oudenrijn op een file inreed en negen auto’s raakte. Na dit ongeluk moest de man zijn rijbewijs inleveren. Maar de politie Midden-Nederland maakte geen proces-verbaal op, waardoor het Openbaar Ministerie en de rechter geen oordeel velden. 

Zijn rijbewijs kreeg de man terug. Nadat hij meer dan een half jaar geen epileptische aanval had gekregen en een nieuwe aanvraag deed bij het CBR, is hij medisch onderzocht en is zijn rijbewijs met twee jaar verlengd. 

Opnieuw een ongeval

De man veroorzaakte eind november vorig jaar opnieuw een ongeval, dit keer op de A28 bij Hattem. Vermoedelijk was ook hier sprake van een epileptische aanval.

En ook na dit ongeval mocht de man blijven autorijden. “Als politie hebben we toen verzuimd het rijbewijs in te vorderen,” stelt een woordvoerder van de politie Oost-Nederland. Hierdoor kreeg het CBR niet opnieuw de gelegenheid te bepalen of de man wel geschikt was om auto te rijden.

“Dit mag nooit meer gebeuren,” zegt Anneke Diekmann. Zij was het die de man vorig jaar op de A28 recht in zijn ogen keek toen hij met zijn auto op haar inreed. Geschokt was ze, toen ze via de schadeformulieren van haar ongeval ontdekte dat juist deze man vorige maand het fatale ongeval op de A2 veroorzaakte. “Wij zijn door het oog van de naald gekropen.” Ze kon op 20 november vorig jaar met haar dochter Luciënne naast zich geen kant uit, toen de man op de A28 op hen afreed. “Ik zei nog tegen haar dat ze zich schrap moest zetten. Want ik wist dat het mis zou gaan.”

De auto van de 38-jarige man uit Vianen na de botsing met de wagen van Anneke Diekman op de A28. Beeld Eigen foto

Doordat de man ondanks zijn medische aandoening na dit ongeval gewoon doorreed, kon hij op 24 december vorig jaar weer een ongeval veroorzaken. Omdat hier geen persoonlijk letsel ontstond, bleef onderzoek in dit geval uit en werd ook hier het rijbewijs niet ingevorderd.

Ernstige hoofdpijnen

Ondertussen klaagde de man tegen naasten opnieuw over ernstige hoofdpijnen. Daarvoor zou hij in het ziekenhuis een afspraak maken. Maar zover kwam het niet. Want op 17 oktober van dit jaar ging het fataal mis op de A2. De man schoot na vermoedelijk opnieuw een epileptische aanval door de middenberm, uitgerekend op een deel waar geen vangrail staat. Hierdoor kon hij honderden meters op de vluchtstrook tegen het verkeer in rijden. Toen hij zijn auto de weg op stuurde, botste hij frontaal op de auto van een echtpaar uit Bergen aan Zee. De bestuurder van een derde betrokken voertuig raakte gewond, de man zelf en het 53-jarige echtpaar waren op slag dood.

De politie Oost-Nederland noemt het ‘verschrikkelijk’ dat drie mensen zijn omgekomen op de A2 en geeft toe dat in 2018 rond het ongeval op de A28 een ernstige inschattingsfout is gemaakt. “We betreuren het dat bij die aanrijding niet de juiste acties in gang zijn gezet.”

Eind vorige week heeft de politie de nabestaanden van de crash persoonlijk hierover ingelicht. “We hebben ons medeleven uitgesproken. Een familieagent begeleidt en ondersteunt de slachtoffers zo veel mogelijk.”

Geschokt 

Een woordvoerder van de familie uit Bergen bevestigt het gesprek. “Wij zijn geschokt en erg geschrokken,” zegt hij in een reactie op de ernstige inschattingsfout. 

Ondertussen ondervinden Anneke Diekmann en haar dochter tot op de dag van vandaag de gevolgen van de botsing op de A28. “Hij reed ook hier in eerste instantie gewoon door, om pas enkele honderden meters verderop tegen de vangrail te belanden. Ik ben blij dat ik nog leef, maar ben hier wel door getraumatiseerd.”

Diekmann vindt het onbegrijpelijk dat de politie zijn rijbewijs toen niet heeft ingenomen. “Ja, ik ben heel boos en heb hier eigenlijk geen woorden voor. Ze kenden zijn achtergrond. Had naar ons geluisterd, dan was dit op de A2 niet gebeurd.”

De politie in Oost-Nederland zegt naar aanleiding van de crash met Diekmann: “We evalueren de gang van zaken, zodat we kunnen zorgen dat dit niet meer gebeurt.” De politie Midden-Nederland zegt nog volop onderzoek te doen naar het fatale A2-ongeval. De uitkomsten zijn voor nabestaanden van het echtpaar mogelijk aanleiding om juridische stappen te ondernemen.

CBR: Na epileptische aanval is men 6 maanden ongeschikt om auto te rijden

Een woordvoerster van het CBR stelt niet in te kunnen gaan op de zaak vanwege het lopende onderzoek. Wel zegt zij dat iemand na verloop van tijd weer aanspraak kan maken op een op medische gronden ingenomen rijbewijs, door een gezondheidsverklaring in te dienen. Een medisch adviseur doet dan onderzoek naar de rijgeschiktheid.

“De politie kan een rijbewijs invorderen en een melding maken bij het CBR. Wij besluiten of de geldigheid van het rijbewijs wel of niet wordt geschorst. Ook kan het CBR bepalen of medisch onderzoek nodig is. Na een eerste epileptische aanval is men 6 maanden ongeschikt om auto te rijden. Na afloop van de aanvalsvrije periode kan men geschikt worden verklaard voor een termijn van twee jaar.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden