Veroordeelden in vizier politie door tips

De 56-jarige 'oma Mok' lag op haar rug in de keuken van het Chinese restaurant Peacock van haar zoon, in Breda. De koks die haar op de ochtend van zondag 4 juli 1993 vonden, sloegen direct alarm. De vrouw was ernstig toegetakeld voordat zij uiteindelijk werd gewurgd.

Archieffoto van het politieonderzoek bij restaurant Peacock in Breda. © Videostill Nieuwsuur. Beeld
Archieffoto van het politieonderzoek bij restaurant Peacock in Breda. © Videostill Nieuwsuur.

De gokkast van het restaurant was opengebroken, de inhoud verdwenen. Oma Mok, zoals zij werd genoemd, was die nacht blijven logeren in de woning van haar zoon, bij het restaurant, om op haar twee kleinkinderen te passen.

Het moordonderzoek leverde aanvankelijk niets op. In maart 1994 kwamen er tips binnen bij de recherche, over vier van de zes jonge mensen die uiteindelijk voor de zaak werden veroordeeld. Het viertal zou meer op zijn kerfstok hebben en verantwoordelijk zijn voor de overval met dodelijke afloop op het Chinese restaurant. Het daaropvolgende onderzoek mondde uit in de arrestatie van het zestal.

De rechtbank in Breda veroordeelde de drie mannen tot straffen van 12 tot 14 jaar, wegens gekwalificeerde doodslag. In hoger beroep, bij het gerechtshof in Den Bosch, werd dat 10 jaar voor alle drie. De vrouwen werden door rechtbank en hof schuldig bevonden aan medeplichtigheid en kregen straffen van 15 maanden tot 2 jaar, deels voorwaardelijk.

Het waren vooral de bekentenissen van de vrouwen die het dossier tot een ronde zaak maakten. De mannen hebben altijd ontkend. Dat zij het er destijds toch bij lieten zitten en niet verder streden om hun onschuld vastgesteld te zien en te worden vrijgesproken, heeft volgens hun advocaten te maken met het feit dat zij alle vertrouwen in justitie waren verloren.

Bloed dat is gevonden in de keuken van het restaurant blijkt van een Chinese man afkomstig te zijn. Geen van de veroordeelden is van Chinese komaf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden