Verongelukte motorrijder is No Surrender-voorman Ron (46)

De man die vanmiddag op de Haarlemmerweg met zijn motor tegen een tram reed en overleed is de 46-jarige Ron, voorman van motorclub No Surrender. Dat meldt bikerwebsite Camilleri.

Ron vertrok in het najaar van 2014 naar Syrië om de Koerden te helpen met hun strijd tegen IS. Beeld Screenshot
Ron vertrok in het najaar van 2014 naar Syrië om de Koerden te helpen met hun strijd tegen IS.Beeld Screenshot

Ron, wiens achternaam onbekend is, kwam vanochtend even na 10.00 uur op de kruising van de Molenwerf en de Haarlemmerweg in West in botsing met een tram. Hij werd met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, waar hij niet veel later overleed. Zijn motor brandde volledig uit.

Samen met twee andere No Surrender-leden werd Ron afgelopen najaar wereldnieuws toen ze naar naar Irak afreisden om de Koerden te helpen met hun strijd tegen Islamitische Staat (IS). Het trio deed dat op eigen initiatief; No Surrender had er niets mee van doen.

'Koerden worden al heel lang onderdrukt. Op het moment dat er dan ook nog yezidi's worden vermoord, dan kun je niet op de bank blijven zitten', verklaarde Ron in een filmpje van de Koerdische televisie dat is te zien op Dumpert. Naar eigen zeggen had hij een militaire achtergrond en had hij ervaring met vechten in oorlogsgebied. Hoe lang het drietal daadwerkelijk heeft gevochten en in hoeverre zij op het slagveld actief waren, is niet duidelijk geworden.

Lid van het eerste uur
De omgekomen biker had bij No Surrender een functie in het nationale bestuur van de club, dat de verschillende chapters, in Nederland en daarbuiten, aanstuurt. Ron, lid van het eerste uur, was volgens de club een zogenaamde Nomad en had daarmee een positie vlak onder voormalig general en oprichter van de club: Klaas Otto. Die trad eerder dit jaar af nadat hij in zijn nek was geschoten na een uit de hand gelopen zakelijk conflict in België. Otto zei dat hij zijn functie neerlegde om een verklaring bij de politie af te leggen, iets dat volgens de clubregels van No Surrender niet is toegestaan. Een opvolger van Otto werd niet benoemd.

Ron was, mogelijk in het verleden, bovendien sergeant-at-arms bij één van de chapters van de club. In die functie was hij verantwoordelijk voor de interne ordehandhaving en voor het uitvoeren van sancties. De sergeant-at-arms is bij sommige motorbendes ook verantwoordelijk voor de wapenvoorraad en voor het tactische strijdplan in het geval van een conflict. Op een foto van de overleden man draagt hij een patch op zijn motorjack dat hem aanmerkt als een Cigano, oftewel zigeuner. Het chapter van No Surrender in Zundert heet Ciganos, maar het is niet duidelijk of Ron daarvan lid was.

Onderzoek
Over hoe het ongeluk vanmorgen precies kon gebeuren, is nog niets bekend. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Ron Beeld Facebook/No Surrender MC
RonBeeld Facebook/No Surrender MC
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden