Ingezonden brief

'Vernieuwing Leidseplein kan alleen in stappen'

De werkzaamheden aan het Leidseplein zijn de komende jaren nog aan de gang. Dat komt doordat er rekening wordt gehouden met alle partijen, schrijft omgevingsmanager Marjanne Grotenhuis.

Werkzaamheden op het Leidseplein Beeld ANP
Werkzaamheden op het LeidsepleinBeeld ANP

In vloeiend proza vervat Remco de Ridder zijn kijk op de werkzaamheden op het Leidseplein.

Hij zal niet de enige omwonende of verkeersdeelnemer zijn die snakt naar het vertrek van de machines en verkeersregelaars. Gelukkig is nog voor de kerst de bouwplaats op het hart van het plein verdwenen, evenals de bijbehorende omleidingen. Daarmee komt een eind aan een heftige periode met veel hinder en overlast.

Dag en nacht
De negen dagen vanaf vrijdagnacht 29 oktober vormden het hoogtepunt van de werkzaamheden. Letterlijk dag en nacht waren 150 mensen in ploegendiensten aan het werk om een megaklus te klaren. De versleten rails gingen eruit, in de ontstane zandvlakte kwamen in vier dagen nieuwe fundering en rails. Op woensdag reden lijn 7 en 10 alweer over het plein.

Ondertussen werd het oude brugdek van de Leidsebrug verwijderd en het nieuwe ingeschoven. Op zaterdag konden de lijnen 1, 2 en 5 weer over de brug. Enkele dagen later was de Stadhouderskade weer open. Dit alles volgens planning.

Zo doen we zo veel mogelijk in korte tijd. Dit leverde bewoners de nodige hinder en overlast op, maar er was in de omgeving ook waardering. Zonder de coöperatieve houding van de culturele instellingen, hotels en horeca-ondernemers was het trouwens niet gelukt. Zij moesten samen met ons een aanzienlijk bevoorradings- en bereikbaarheidsvraagstuk oplossen.

Niet te vergelijken
De complete vernieuwing van een van de drukste gebieden van Amsterdam kan alleen in stappen. We houden rekening met alle partijen, en doen er alles aan het gebied voor ­verkeersdeelnemers bereikbaar te houden. Daarom duurt het zo lang.

De afgelopen anderhalve maand is een grote stap gezet. In de loop van 2018 is alles aan de westkant van het plein klaar. Daarna start de bouw van de ondergrondse fietsenstalling onder het Kleine-Gartmanplantsoen. De komende tijd vernieuwen we kabels, leidingen en riolering en leggen we natuursteen.

De hinder en overlast die dat veroorzaakt zal niet te vergelijken zijn met de afgelopen periode. Remco de Ridder kan oostelijk Amsterdam binnenkort ook via het Leidseplein weer makkelijk ontdekken.

Marjanne Grotenhuis, omgevingsmanager, gemeente Amsterdam.

Grotenhuis: 'Nog voor de kerst zal de bouwplaats op het hart van het plein zijn verdwenen' Beeld ANP
Grotenhuis: 'Nog voor de kerst zal de bouwplaats op het hart van het plein zijn verdwenen'Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden