Vernieuwing Buikslotermeerplein voorlopig van de baan

De broodnodige vernieuwing van het Buikslotermeerplein dreigt nog jaren op zich te laten wachten. Het plan van de vastgoedmaatschappijen Prowinko en Kroonenberg Groep om alle winkelpanden op te kopen is mislukt.

Bart van Zoelen
De plannen voor het Buikslotermeerplein slepen zich al jaren voort, met achterstallig onderhoud als gevolg. Beeld Floris Lok
De plannen voor het Buikslotermeerplein slepen zich al jaren voort, met achterstallig onderhoud als gevolg.Beeld Floris Lok

Prowinko en Kroonenberg Groep, zelf ook eigenaar van winkelpanden op het sterk verouderde winkelcentrum in Noord, deden in opdracht van de gemeente onderzoek naar de mogelijkheden voor een grootscheepse herontwikkeling van het Buikslotermeerplein. Maar na twee jaar studeren zijn ze tot de conclusie gekomen dat het niet gaat lukken. Per 1 oktober liep het studiecontract af en dat is niet verlengd.

Voor Prowinko en Kroonenberg was het een absolute voorwaarde dat zij het eigendom zouden verwerven van de ruim honderd winkels. Dat het eigendom versnipperd is over maar liefst 68 verschillende eigenaren, maakt het lastig om het winkelcentrum als één geheel op de schop te nemen.

"Er zat wel vooruitgang in, maar een hele hoop winkeleigenaren konden of wilden uiteindelijk toch niet instemmen met ons voorstel. Of ze hadden onredelijke eisen," zegt commercieel directeur van Prowinko Estien Bicker. "We hadden gehoopt op meer realiteitszin. Het is treurig. We hebben er veel tijd en energie ingestoken."

Scenario's
Een verbouwing of uitbreiding van het winkelcentrum - Prowinko en Kroonenberg hadden nog verschillende scenario's, volgens Bicker - zal nu allicht minder drastisch uitvallen. Een mogelijkheid was ook dat delen van het uit 1971 stammende winkelcentrum weggebroken zouden worden, bevestigt Bicker.

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Prowinko en Kroonenberg blijven als eigenaar van een deel van de winkels betrokken bij het winkelcentrum. "We zullen er bij de gemeente op aandringen dat ze de openbare ruimte een impuls gaan geven. De bestrating, de fietspaden, de hele entree van het winkelcentrum; het heeft jaren stilgelegen."

Vergeefse poging
De plannen voor het Buikslotermeerplein slepen zich al jaren voort, met achterstallig onderhoud als gevolg. Voordat Prowinko en Kroonenberg hun studie begonnen, deden ING en Achmea al een vergeefse poging om het Buikslotermeerplein uit te bouwen richting het stadsdeelkantoor en het toekomstige metrostation van de Noord/Zuidlijn.

"Zelf moeten we ervoor zorgen dat het er binnen allemaal netjes uitziet. Roeien met de riemen die we hebben, meer kunnen we niet doen," zegt Bicker.

"Bijzonder jammer. Noord verdient een prachtig streekwinkelcentrum," reageert stadsdeelvoorzitter Coby van Berkum op het mislopen van de plannen. "Maar ik houd hoop dat herontwikkeling in de toekomst mogelijk wordt en de vastgoedpartijen elkaar alsnog weten te vinden."

Nieuwe plannen
De gemeente gaat nu met de vastgoedeigenaren in gesprek om alsnog te proberen tot nieuwe plannen te komen. Daarbij kijken ze zowel naar het winkelcentrum als het aangrenzende gebied, schrijft wethouder Eric van der Burg (Ruimtelijke Ordening) aan de gemeenteraad. Daar komt een grote bioscoop. Door de groei van Noord en de komst van de metro is de potentie van het gebied nog steeds groot, schrijft Van der Burg.

Ook de winkeliersvereniging reageert teleurgesteld. "Jammer maar helaas," zegt centrummanager Arnold Liefveld. "We gaan snel met de gemeente aan tafel om te kijken naar de mogelijkheden. De Noord/Zuidlijn gaat volgend jaar rijden. Ik kan me niet voorstellen dat de gemeente dan met een verlopen winkelcentrum zonder plan wil zitten."

Liefveld, zelf ook eigenaar van winkelvastgoed op het Buikslotermeerplein, heeft niet de indruk dat Prowinko en Kroonenberg voor een dubbeltje op de eerste rang wilden zitten nu het Buikslotermeerplein zucht onder de gevolgen van de crisis en de concurentie van webwinkels. Hem is een marktconforme prijs geboden, zegt Liefveld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden