Han Lips

Vernieuwing bij de publieke omroep: afkijken bij de buren

null Beeld Omroep Max
Beeld Omroep Max

Het is er stilletjes ingeslopen en ik heb er eigenlijk overheen gekeken. Het is een op zichzelf staand programma, maar ook onderdeel van 'Tijd voor Max'. Het is een ontzettend brutaal programma. 'Hallo Nederland' is namelijk een schaamteloze kopie van 'Editie NL' op RTL4. U weet wel: nieuws uit de regio dat dicht bij de mensen staat.

Nog schaamtelozer: het mannelijke deel van het presentatieduo, Jeroen Latijnhouwers, is overgekomen van Editie NL. Nieuws uit de regio valt natuurlijk moeilijk te claimen, maar het is duidelijk waar MAX dit briljante idee vandaan heeft. Het belangrijkste verschil is het tijdstip van uitzenden: een half uur eerder.

'Hallo Nederland' ging naar Geldermalsen, waar in de winter gratis mag worden geparkeerd om het winkelen te bevorderen. Nu dus nog niet, dus je moest wel op tijd bij je auto zijn, anders had je zomaar een bon. Geldermalsense man: 'Daar moet je wel op letten natuurlijk, hè?'

Ze waren ook in Venray, waar de kluis van een katholieke kerk niet meer te openen was. De pastoor erbij, de koster erbij. Vooral de koster was gedupeerd, want die bewaarde zijn sigaretten in de kluis.

NPO-directeur Frans Klein zei aan het begin van dit seizoen - ik heb dat opgezocht - dat 'Hallo Nederland' mooi paste in de vernieuwing van de publieke omroep. Ander woord voor vernieuwen: afkijken bij de buren.

Han Lips is tv-criticus bij Het Parool. Contact: hanlips@parool.nl

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden