Vernieuwde Amstelveenlijn rijdt door tot Uithoorn

De vernieuwde Amstelveenlijn wordt doorgetrokken naar het dorpscentrum van Uithoorn. De tramlijn zal rijden over de oude Spoordijk. Hiermee speelt de regio in op het verwachte groeiende aantal reizigers.

Marc Kruyswijk
De vernieuwde Amstelveenlijn gaat op hetzelfde spoor rijden als metro 51 al doet Beeld Floris Lok
De vernieuwde Amstelveenlijn gaat op hetzelfde spoor rijden als metro 51 al doetBeeld Floris Lok

Dat stellen het dagelijks bestuur van de Stadsregio en de colleges van Uithoorn en Amstelveen. Volgens hen biedt de aanleg van de Uithoornlijn de garantie op behoud van een goede kwaliteit van het openbaar vervoer in de regio ten zuiden van Amsterdam.

Betrouwbare verbinding
Portefeuillehouder openbaar vervoer van de Stadsregio Pieter Litjens: "Met het doortrekken van de Amstelveenlijn naar het centrum van Uithoorn realiseren we een toekomstbestendige, hoogwaardige ontsluiting van de regio die een snelle en betrouwbare verbinding vormt met Amsterdam."

Volgens wethouder Marvin Polak van Uithoorn biedt de Uithoornlijn nieuwe kansen voor zijn gemeente en de directe omgeving. "Daarmee houdt Uithoorn ook voor de langere termijn goed, snel openbaar vervoer naar Amsterdam. Én het maakt Uithoorn goed bereikbaar, zeker nu de tram in de gekozen voorkeursvariant tot het dorpscentrum doorrijdt."

Als besloten wordt de Uithoornlijn aan te leggen, ontstaat een directe tramverbinding vanuit het centrum van Uithoorn via Amstelveen naar station Amsterdam-Zuid. Daarop takken verschillende busverbindingen in oost-west richting aan.

Protest
In oktober 2014 werd al besloten nader onderzoek te doen naar een mogelijke doortrekking van de vernieuwde Amstelveenlijn naar Uithoorn. De gemeenteraden van de gemeenten, de Regioraad van de Stadsregio en de Gedeputeerde Staten van Noord-Holland moeten het voornemen nog bekrachtigen.

Tegen het doortrekken van de Amstelveenlijn is ook het nodige protest. Sommige bewoners van Uithoorn vrezen dat met de komst van de tram er enorm zal gaan worden gesnoeid in de buslijnen ten zuiden van Amsterdam. Eerder al stonden inwoners van Amstelveen op hun achterste benen door onder meer de beslissing van het GVB om tram 5 niet meer te laten doorrijden naar het Centraal Station.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden