Vernieuwd vmbo moet tekort aan technici bestrijden

Amsterdam krijgt een techniekcampus voor het vmbo, waar vier scholen, het bedrijfsleven en het mbo samen­werken. De hoop is het tekort aan technici te bestrijden en tegelijkertijd het vmbo meer elan te geven.

Lorianne van Gelder
Montessori College Oost, een van de vier scholen met technische vmbo-opleidingen. Beeld ANP/Kippa
Montessori College Oost, een van de vier scholen met technische vmbo-opleidingen.Beeld ANP/Kippa

Een school met het nieuwste materiaal waar op een aantrekkelijke manier techniekonderwijs wordt gegeven, met kruisbestuivingen met robotica en andere vakgebieden. Een techschool waar elke jongere naartoe wil. Zo moet de techniekcampus er over vier jaar uit gaan zien.

Vier Amsterdamse scholen hebben een plan gemaakt om hun technische opleidingen bij elkaar te voegen en een hypermoderne school te beginnen, waarschijnlijk in de buurt van Sloterdijk.

Ondergeschoven kindje
Vanuit het ministerie van Onderwijs is 100 miljoen euro per jaar voor heel Nederland beschikbaar gesteld om vmbo-techniek te stimuleren. De vier scholen met technische vmbo-opleidingen - Mundus College, Montessori College Oost, Bredero Beroepscollege en OSB - werken met het mbo en het bedrijfsleven in de stad aan het plan. Dat het wordt goedgekeurd is zo 'goed als zeker,' zegt Percy Henry, een van de initiatiefnemers en school­bestuurder bij Esprit, waar Mundus onder valt.

Waar technische universiteiten de afgelopen jaren al flinke investeringen hebben gehad en universitaire studenten de weg naar veelgevraagde beroepen in de techniek weten te vinden, was het technische vmbo een ondergeschoven kindje.

Leerlingen kiezen eerder een profiel als economie of dienstverlening dan de techniekprofielen Bouwen, Wonen en Interieur; Produceren, Installeren en Energie; of Mobiliteit en Transport. Het imago daarvan is er nog steeds een van vieze handen, blauwe overalls, een 'laag niveau' of 'te veel rekenen'.

Zonde en onterecht, zegt Joost van Elten, drijvende kracht achter het Masterplan Techniek Amsterdam en aanjager van de techniekcampus. "Techniek is overal. Ook in het onderwijs of in de zorg. De grootste techniekwerkgever in de stad is het AMC."

Probleemschool
Sommige klassen tellen nog maar zeven leerlingen, omdat er zo weinig interesse is. "Terwijl bedrijven schreeuwen om personeel," zegt Van Elten. Een greep uit de cijfers van het UWV laat zien dat er een tekort is aan bijna 500 elektriciens, 180 loodgieters en 430 timmerlieden.

De vier scholen hebben in hun techniekgroepen samen krap 350 leerlingen, te weinig om die vacatures straks te vullen, en niet genoeg om die dure opleidingen, waarvoor veel materiaal en speciale lokalen nodig zijn, rendabel te houden.

De techniekcampus moet een soort High Tech High worden, naar voorbeeld van een middelbare school in San Diego die eind jaren negentig van een probleemschool in een achterstandswijk opbloeide tot een groep uitmuntende technische middelbare scholen waar iedere scholier uit de regio op wil. "We moeten daarvoor de krachten bundelen," zegt Henry.

De gemeente steunt het plan en zoekt naar een goede locatie. Het is de bedoeling dat de techcampus uiterlijk in 2023 opengaat.

350

De vier scholen in Amsterdam die vmbo-techniek aanbieden, hebben samen krap 350 techniekleerlingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden