Plus

Vernieuwd Koningsdagconcert trakteert op fijne mensenmuziek

Willem-Alexander luistert naar andere muziek dan er thuis op de draaitafel lag toen Beatrix en Claus de dienst uitmaakten. Het verschil is goed hoorbaar in het vernieuwde Koningsdagconcert.

Gitarist Jan Akkerman Beeld .
Gitarist Jan AkkermanBeeld .

Bij de ingang van Theater De Spiegel in Zwolle staan twee serieus geüniformeerde militairen, gewapend met zwaarden. Als je langs ze naar binnen loopt, heffen ze het blinkende lemmet, als groet. De neiging is dus groot om een paar keer het theater in en uit te lopen, om optimaal van die mannen met hun zwaarden en hun groet te genieten.

Maar dat doe je natuurlijk niet, want dit is een serieuze avond. De vorst, koning Willem-Alexander, en de vorstin, koningin Máxima, trakteren ter viering van Koningsdag een select gezelschap van onderdanen op muziek.

Toen Beatrix nog de koningin was, vond het Koninginnedagconcert jaarlijks plaats in de concertzaal van het Paleis Noordeinde in Den Haag. De koninklijke familie stond dan in slagorde bij de ingang van de zaal opgesteld om alle aanwezigen een hand te geven. Vaste instructie: 'noem uw naam en kort uw functie'. Als je dat niet of halfslachtig deed, kwamen de mannen met de zwaarden je ophalen.

Gezelligheid
Willem-Alexander heeft met die traditie gebroken. Sinds hij koning is, vindt het Koningsdagconcert plaats in de stad die is uitverkoren hem te ontvangen. In 2013 was dat Haarlem. Het jaar daarop Dordrecht.

En nu Zwolle, in het theater dat in 2006 door Beatrix werd geopend. Misschien dat ze daarom, of anders gewoon voor de gezelligheid, ook aanwezig was bij het derde Koningsdagconcert, dat vanavond op televisie wordt uitgezonden.

Het Koninginnedagconcert was in 1985 haar geschenk aan prins Claus, toen de voorzitter van het Jaar van de Muziek. Claus had een enorme liefde voor het klassieke repertoire, wat zich vertaalde in ernstige concerten, met ernstige stukken, ernstige dirigenten en ernstige solisten. Ook dat is onder Willem-Alexander veranderd.

Hij heeft bij zijn muzikaal adviseur Sieuwert Verster aangedrongen op een wat minder elitaire sfeer en wat meer fijne mensenmuziek. En dus stond het Koningsdagconcert, dat morgenavond op televisie wordt uitgezonden, in het teken van de gezellige gitaar, het instrument waar je zoveel kanten mee op kunt.

Muziekhart
"Andrés Segovia, Muddy Waters, Frank Zappa, Paco de Lucía, Jimi Hendrix, Prins Claus - wat verbindt deze mannen met elkaar?" vroeg spreekstalmeester Verster retorisch aan het publiek nadat de koning en zijn gevolg hun plaatsen hadden ingenomen. (De genodigden hadden in de zaal veertig minuten op dat moment moeten wachten.) Antwoord: "Ze zijn er allemaal niet meer." Verster memoreerde Claus' grote muziekhart; dat 'zijn vrouw hem een concert gunde' en dat het concert 'nu dertig jaar bestaat' en dat de nieuwe koning 'besloot ermee door te gaan'.

Het werd een leuke, amusante avond, zonder al te veel diepgang weliswaar, maar misschien hoort dat wel bij de nieuwe vorst.
Toen het gordijn omhoogging, zat daar opeens een volledig orkest: Jeugdsymfonieorkest De Vuurvogel onder leiding van Albert Dam. Een geweldige coup de théâtre. Ze begeleidden Izhar Elias in het langzame deel van Rodrigo's Gitaarconcert.

Improvisatie
Daarna volgden korte optredens van Fernando Lameirinhas, Jan Akkerman, een onverstaanbaar zingende Janne Schra, begeleid door Elias op barokgitaar, een ernstig duet van Robby Faverey en Gijsbrecht Roijé en een vrolijk duet van Faverey met fluitist drs. Ronald Snijders, die de academische titel aan zijn naam heeft toegevoegd om verwarring met de cabaretier te voorkomen.

Wiek Hijmans speelde een improvisatie, met op de achtergrond podiumbrede en -hoge filmprojecties van een onder het ijs verdrinkende vrouw, wat de stemming toch enigszins drukte.

Het concert werd besloten met een orkestversie van George Harrisons While my guitar gently weeps, met andermaal mompelzang van Schra, gierende gitaarsolo's van Hijmans en Akkerman en een Zwolse delegatie van jeugdig gitaar­talent, dat de akkoordjes dapper meespeelde. Ontroerende aanblik.

Koningsdagconcert, woensdagavond NPO 2, 20.25 - 21.15 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden