Straatbeeld

Vernieuwd Frederik Hendrikplantsoen is niet langer vergeten stukje groen (****)

Waar het Frederik Hendrikplantsoen een vergeten stukje groen in de stad was waar je gedachteloos de hond uitliet, is het na jarenlang uitgestelde renovatieplannen nu eindelijk klaar. De junks en alcoholisten die zich eens lawaaierig tussen de struiken ophielden zijn door de gemeente naar elders gejaagd, en het geheel oogt aangeharkt met al dat nieuwe gras en aangelegde paden.

Het eindresultaat is dus nogal keurig, maar het was blijkbaar nodig om ruim baan te maken voor een royale beeldengroep van kunstenaar Joep van Lieshout Beeld Catharina Glogowski
Het eindresultaat is dus nogal keurig, maar het was blijkbaar nodig om ruim baan te maken voor een royale beeldengroep van kunstenaar Joep van LieshoutBeeld Catharina Glogowski

Het eindresultaat is dus nogal keurig, maar het was blijkbaar nodig om ruim baan te maken voor een royale beeldengroep van kunstenaar Joep van Lieshout. Naast een gigantisch, futuristisch kinderklautertoestel waar buurtkinderen zich op hebben gestort, is zijn beeldencollectie genaamd De Stam de grote eyecatcher geworden van het geheel.

De vijf koraalrode beelden die over het hele plantsoen zijn geplaatst zijn direct herkenbaar als werk van Van Lieshout: op een bijna kinderlijke manier geboetseerd, ietwat surrealistisch en gekkig, maar ondanks dat/juist daardoor (afhankelijk van uw smaak) intrigerend. 'Wat leuk!' is onherroepelijk de eerste gedachte die meteen wordt gevolgd door een lichte schaamte om zo'n naïeve reactie op kunst waar vanzelfsprekend een grotere gedachte achter zit. Maar toch is het niet te ontkennen: dit zijn leuke, vrolijkmakende beelden die fel afsteken tegen het gras.

Vergeten geschiedenis
Maar verder kijken dan de neus lang is, loont wel. Dan blijken alle figuren een rode polyester boomstam met zich mee te torsen, en blijkt het een verhaal te vertellen over de vergeten geschiedenis van de Zaagmolenbuurt. Hier floreerde ooit de houtindustrie; een verleden waar je nauwelijks nog iemand over hoort en waar alleen de straatnamen nog aan memoreren. Van Lieshout wil zo het 'constructieve verleden' symboliseren, en tegelijkertijd het belang van nauw samenwerken aantonen.

'Teamwork is gewoon leuk,' zegt de kunstenaar in dat verband zelf. Maar dat is het natuurlijk niet altijd. De renovatie van het plantsoen is met bijzonder veel buurtoverleg gepaard gegaan, en ook over de te plaatsen kunst zijn er stemrondes geweest. Dat moet voor een kunstenaar nogal dubbel zijn: aan de ene kant wil je precies maken wat je voor ogen hebt, aan de andere kant wil je liever niet al te veel buurtbewoners voor het hoofd stoten. De Stam doet het wat dat betreft precies goed: het is vrolijk en boeiend, esthetisch en functioneel (op een aantal beelden kun je gewoon gaan zitten) en het doet de buurt eer aan zonder al te veel zichtbare compromissen te sluiten. Verder verwijderd van een vergeten stukje groen kan het Frederik Hendrikplantsoen in ieder geval niet meer zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden