Update

Vermoorde Trix (85) was een 'wereldmensie'

AMSTERDAM - De 85-jarige Trix Pieters-van Schaagen uit Zuid was een 'wereldmensie.' Niet iemand wie je iets aandoet, aldus de gokverslaafde verdachte E.S. Desondanks sloeg hij haar op 7 december 2007 verscheidene keren op haar hoofd, waardoor ze overleed. Daarna probeerde hij te pinnen met haar bankpas.

Tegen de 62-jarige S. werd dinsdag vijftien jaar geëist wegens moord. Trix Pieters werd op 8 december 2007 gevonden in haar slaapkamer in de Almstraat; haar gewelddadige dood zorgde voor veel ophef in de buurt en in de flat waar zij woonde.

Niet lang daarna werd S. aangehouden. Hij had Pieters leren kennen in 2006, toen zij op weg naar het Concertgebouw was gevallen en hij haar naar het ziekenhuis had gebracht. Sindsdien was hij wel eens langsgegaan, om 'een bakkie te doen.' Hij werd verdachte toen uit beveiligingsbeelden bleek dat hij op 7 december had geprobeerd te pinnen met een pasje van het slachtoffer.

Volgens aanklaagster Janette Kouwenhoven zat S. eind 2007 erg verlegen om geld. Kort daarvoor had zijn vrouw ontdekt dat hij 1800 euro van hun rekening had vergokt, en ze wilde het terug. S. zou zijn uitgekomen bij zijn hoogbejaarde kennis, aldus de officier. Eerder in de week nam hij al twee ringen bij haar weg, die hij verpatste.

Volgens zijn eigen relaas had hij vervolgens op 6 december een pinpasje gestolen, maar had hij spijt gekregen. Hij had het de volgende dag tijdens een bezoekje willen terugleggen, maar Pieters had hem betrapt. Ze was gaan gillen, waarop S. 'lijp' was geworden. "Ik raakte helemaal in paniek, ik pakte mijn tas en sloeg haar op haar hoofd." In de plastic tas zat een beugelslot en gereedschap. Hij had haar zes à zeven keer geslagen, in de keuken. Daarna was hij vertrokken. "Als ze niet was gaan gillen, was er niets gebeurd."

Maar Kouwenhoven gaat ervan uit dat hij het pasje díe dag had willen stelen, en dat hij haar was gaan slaan toen ze hem betrapte. Dat hij haar alleen heeft geslagen in de keuken, gelooft zij evenmin. Volgens een deskundige staat het vast dat het slachtoffer kruipend van de keuken naar de slaapkamer is gegaan, waarna zij daar, op handen en voeten, nog twee keer hard op haar hoofd en in het gezicht is geraakt. "Waarschijnlijk probeerde ze naar de badkamer te komen, waar een alarmknop zat."

Maar S. stelt dat Pieters, een voormalige schoonheidsspecialiste, in de slaapkamer tegen de muur is gevallen. Hij had haar daarna zelfs nog 'recht gelegd', zodat ze niet zou stikken. Een arts bellen was niet in hem opgekomen. Het slachtoffer heeft waarschijnlijk nog een flinke tijd geleefd nadat ze was achtergelaten.

Volgens Kouwenhoven is sprake van moord. Tussen de klappen zat voldoende tijd om zich te beraden, stelt zij. "Hij heeft doelbewust gehandeld," aldus de officier. "Dat blijkt te meer doordat hij haar in doodsnood heeft achtergelaten."

S. werd in haar optiek gedreven door de gokschuld die hij moest vereffenen. Wat deze zaak nog ernstiger maakt, aldus Kouwenhoven, is 'dat hij heeft geprobeerd haar bankrekening te plunderen terwijl zij lag dood te gaan'.

Volgens de advocate van S., Mariska van Delft, was het geen moord. "Hij was in paniek en niet in staat goed na te denken. Hij pakte de tas in een hevige gemoedstoestand." Er zaten maar luttele secondes tussen de klappen, onvoldoende voor 'kalm beraad'. Dat hij die dag het pasje had willen stelen, vond zij onaannemelijk. "Ik heb me verbaasd over wat er nog aan kostbaarheden was in de woning - geld, sieraden. Waarom heeft hij dat dan niet meegenomen?" Uitspraak 4 mei. (KAMILLA LEUPEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden