Vermoedelijke vluchtauto aanslag De Telegraaf gevonden

De vluchtauto van de daders van de aanslag op het gebouw van De Telegraaf aan de Basisweg is in de nacht van dinsdag op woensdag uitgebrand op een parkeerplaats aan de Noordkaperweg in Noord.

Paul Vugts
De vluchtauto is in de nacht van dinsdag op woensdag uitgebrand gevonden aan de Noordkaperweg. Beeld Politie
De vluchtauto is in de nacht van dinsdag op woensdag uitgebrand gevonden aan de Noordkaperweg.Beeld Politie

Zo zijn via een onder zware criminelen beproefde methode belangrijke sporen in de auto vernietigd. Getuigen hoorden rond vier uur een harde knal, waarna de snelle Audi geheel uitbrandde op de parkeerplaats bij de oprit naar de A10.

De recherche zoekt minstens twee daders die bij de aanslag op De Telegraaf betrokken waren: de bestuurder die de Volkswagen Caddy tot tweemaal toe in de pui reed en die daarna met een jerrycan brandstof in brand stak, plus de bestuurder die in de Audi wachtte waar hij vervolgens in vluchtte.

Zowel de Audi als de Volkswagen Caddy reden dinsdag gezamenlijk in de richting van de Haarlemmerweg over de burgemeester de Vlugtlaan. Zij sloegen linksaf de Seineweg op en kwamen uit op de Basisweg. Beide voertuigen zijn gestolen en waren voorzien van valse kentekenplaten.

Veiligheidsmaatregelen
De Amsterdamse 'driehoek' van burgemeester Jozias van Aartsen, politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg en hoofdofficier van justitie Nicole Zandee neemt wat extra veiligheidsmaatregelen rond de redacties van media in Amsterdam die over georganiseerde misdaad publiceren. Het gaat om de gebouwen van De Telegraaf, Panorama, Nieuwe Revu, AT5, Het Parool, de Volkskrant, Trouw en NRC. Vijf gebouwen, waarin soms meerdere redacties huizen.

Het gaat vooral om extra camerabewaking, maar de politie zal ook intensiever surveilleren en adviseren over maatregelen die de uitgeverijen en omroep zelf kunnen nemen.

Geen concrete aanwijzingen
De driehoek laat weten 'zeer geschokt' te zijn door de aanslagen op De Telegraaf en Panorama (donderdagavond, met een raketwerper). 'Persvrijheid is een belangrijke steunpilaar voor de democratie'. Overigens hebben de recherche en de inlichtingendiensten geen concrete aanwijzingen dat nieuw geweld op stapel staat. Wel is dat risico reëel omdat de groep die alom als waarschijnlijkste opdrachtgever voor het recente geweld wordt gezien mediaberichtgeving verafschuwt.

Het gaat om de organisatie van de voortvluchtige criminelen Ridouan Taghi en Saïd Razzouki uit de regio Utrecht, die wordt beschuldigd van vele liquidaties in de Amsterdamse en Utrechtse onderwereld. De politie vermoedt dat de twee kopstukken in Mexico zijn.

Zowel Panorama als De Telegraaf wijdde onlangs een forse artikel aan die groep en de aanslagen lijken daarop een reactie - al heeft de recherche voor die aanname nog geen hard bewijs.

De Telegraaf besteedt woensdag veel aandacht aan het gebeurde en de nasleep daarvan. "Wij zwijgen NOOIT!" staat in grote gele letters op de voorpagina, over een foto van de uitgebrande Volkswagen Caddy in de kapotte glazen gevel. "Het grove geweld moet kennelijk een boodschap zijn om ons te laten zwijgen. Dat gaat niet gebeuren," schrijft de redactie strijdbaar in het commentaar.

Amateuristisch en professioneel
Zowel de aanslag op Panorama als die op De Telegraaf kenmerkt zich door een enerzijds professionele en anderzijds amateuristische aanpak. De bestuurder kon de Volkswagen Combo tussen de plantenbakken voor het Telegraafgebouw manoeuvreren doordat daar de gebruikelijke zware obstakels ontbraken - wat kennelijk bekend was - en de snelle Audi met chauffeur stond klaar voor de vlucht.

Anderzijds nam de bestuurder enorme risico's door die vooruit tegen de gevel te rijden, en niet achteruit zoals professionele ramkrakers doen om niet het risico te lopen dat bijvoorbeeld uitgeklapte airbags de vlucht bemoeilijken.

De man die de granaat naar Panorama schoot, wist het antitankwapen slecht te hanteren, liet de lanceerbuis achter en kon enkele uren later al worden gepakt.

De voorpagina van De Telegraaf op woensdag. Beeld -
De voorpagina van De Telegraaf op woensdag.Beeld -
Er werd dinsdagochtend uitvoerig puin geruimd voor de deur van het TMG-gebouw op de Basisweg. Beeld anp
Er werd dinsdagochtend uitvoerig puin geruimd voor de deur van het TMG-gebouw op de Basisweg.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden