Update

Vermoedelijk 64 kinderen misbruikt

Kinderdagverblijf Jenno's Knuffelparadijs in Amsterdam wordt beveiligd door de politie. Foto ANP Beeld
Kinderdagverblijf Jenno's Knuffelparadijs in Amsterdam wordt beveiligd door de politie. Foto ANP

AMSTERDAM - Er zijn meer kinderen direct betrokken bij de grootschalige zedenzaak in Amsterdam dan de dertig tot vijftig waarmee aanvankelijk rekening werd gehouden. Volgens de gemeente Amsterdam zijn er mogelijk 64 kinderen slachtoffer geworden van de van ontucht verdachte Robert M.

Het aantal is naar boven bijgesteld naar aanleiding van verklaringen van de 27-jarige verdachte. Alle ouders van de 64 kinderen zijn hiervan op de hoogte gesteld. De gezinnen hebben een familierechercheur toegewezen gekregen.

Volgens de politie is het mogelijk dat de verklaringen van de verdachte niet volledig op waarheid berusten. Daarom wordt in het onderzoek gezocht naar ondersteunend bewijs. Tot dusver is dit in één geval gevonden. Het gaat om de zaak die eerder in de Verenigde Staten is begonnen en tot aanhouding van Robert M. heeft geleid.

Eerder werd bekend dat Robert M. in 2002 is weggestuurd als vrijwilliger in een kindercrèche in de Letse hoofdstad Riga. Dat gebeurde al vóórdat hij door de Lutherse kerk en een Europese uitwisselingsorganisatie later dat jaar werd uitgezonden naar een crèche in het Duitse Heidelberg. Daar werd hij in 2003 betrapt op het verzamelen en verspreiden van kinderporno. Dat heeft Laimonis Sprunge, voormalig directeur van de kindercrèche Ziemeli Mezaparka, zaterdag gezegd in een interview met Letse media. Volgens Sprunge was M. niet te handhaven. De vrijwilliger hield zo vaak de handjes van kinderen vast en nam ze op zijn schoot, dat het personeel argwaan kreeg. Vervolgens besloot Sprunge M. weg te zenden.

Albert Drent, de vorige week teruggetreden baas van kinderdagverblijf het Hofnarretje waar Robert M. werkte, zou in 1995 ontslagen zijn na beschuldigingen van kindermisbruik in een crèche. Hij zou in een periode van acht maanden twee kinderen hebben misbruikt, zo hebben meerdere getuigen gemeld aan televisiezender AT5.

Een woordvoerder van stichting Akros bevestigt dat Albert Drent is ontslagen voor 'ontoelaatbaar gedrag' op kinderdagverblijf De Kameleon, dat tot 2005 nog viel onder Stichting Welzijn de Baarsjes. In 1995 is melding gemaakt bij de GGD en de politie. ,,Maar voor zover wij weten heeft geen veroordeling plaatsgevonden'', zegt de woordvoerder van Akros. ,,En omdat de administratie maar tot tien jaar teruggaat kunnen wij niet exact zeggen om welke klacht het gaat.''

Het Openbaar Ministerie kan niet bevestigen of destijds een aanklacht tegen Drent is ingediend. De Amsterdamse korpschef Bernard Welten heeft gisteren op een bijeenkomst met ouders wel aangegeven dat het bericht over Drent bij de politie bekend en onderzocht is. Maar dat heeft tot dusver niet geleid tot een verdenking, verklaarde Welten.

Na het incident op De Kameleon richtte Drent de crèches Het Hofnarretje en Ayla op. Beide kinderdagverblijven kwamen vorige week in het nieuws nadat bleek dat Robert M. en twee andere mannen werden beschuldigd van grootschalig kindermisbruik.

Prof. dr. Louise Gunning-Schepers is door de gemeente Amsterdam gevraagd een onderzoek te leiden naar de vraag welke lessen getrokken worden uit de zedenzaak. Gunning-Schepers is momenteel voorzitter van de Gezondheidsraad. Daarvoor was zij decaan en voorzitter van de Raad van Bestuur van het AMC. Het onderzoek moet over drie maanden zijn afgerond. (GPD)

De Amsterdamse vierhoek in de zedenzaak, waarbij vermoedelijk 64 kinderen zijn misbruikt. Foto ANP Beeld
De Amsterdamse vierhoek in de zedenzaak, waarbij vermoedelijk 64 kinderen zijn misbruikt. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden