Update

Vermiste politieman dood gevonden in hotel Zandvoort

In een hotel in Zandvoort is zaterdagmiddag het levenloze lichaam gevonden van een politieman van het korps in Groningen. Dat heeft de politie laten weten.

ANP/Redactie
FOTO POLITIE Beeld
FOTO POLITIE

De 30-jarige agent in opleiding Friso Wouda werd sinds dinsdagochtend vermist en heeft zichzelf waarschijnlijk van het leven beroofd met zijn dienstwapen.

De politie sloeg na zijn verdwijning groot alarm omdat hij niet kwam opdagen voor een nachtdienst maandag en bij zijn verdwijnen zijn dienstwapen bij zich had. Er kwam een grote zoekactie op gang in Groningen en Friesland. De politie doet geen mededelingen over de achtergronden.

Het lichaam van de politieman werd rond een uur vanmiddag ontdekt. Dat was even nadat in Friesland de zoektocht naar hem in de bossen bij Beetsterzwaag was gestaakt.

Politievakbond: Grondig onderzoek
Politievakbond ACP eist grondig onderzoek naar de drie afzonderlijke zaken waarbij agenten in opleiding zichzelf, en in een geval ook een jonge vrouw, om het leven brachten met hun dienstwapen. Ook moet het kabinet de situatie in de samenleving in bredere zin onderzoeken, zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp vanavond.

Van de Kamp reageert daarmee op de dood van een politieman van het korps Groningen. Agent in opleiding Friso Wouda (30) werd vanmiddag levenloos in een hotel in Zandvoort gevonden. Waarschijnlijk gebruikte hij zijn dienstwapen om zichzelf van het leven te beroven. Het zou de derde zelfmoord van agenten in opleiding met hun dienstwapen zijn sinds december. 'Ik kan er alleen maar heel stil van worden', zegt Van de Kamp.

De politiebond ziet geen oplossing in de mogelijkheid dat agenten hun wapen niet meer thuis bewaren. Meestal hebben agenten hun dienstwapen legitiem thuis, meent Van de Kamp. Het gaat er volgens de ACP-voorzitter nu om antwoord te krijgen op vragen als: hoe kunnen problemen eerder gesignaleerd worden, speelt het probleem alleen bij de politie, of is het probleem breder en speelt het ook binnen andere sectoren in de samenleving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden