Update

'Vermiste Madeleine McCann mogelijk nog in leven'

Het sinds 2007 vermiste Britse meisje Madeleine McCann is mogelijk nog in leven. Dit heeft de Londense politie gisteren gezegd. Madeleine verdween kort voor haar 4de verjaardag toen het gezin op vakantie was in Portugal. Ze zou nu 9 jaar moeten zijn.

Dolf Hendriks
Maddie zou er nu zo uitzien volgens de Londense politie. Beeld Metropolitan Police/Teri Blythe
Maddie zou er nu zo uitzien volgens de Londense politie.Beeld Metropolitan Police/Teri Blythe

De Scotland Yard heeft sinds kort de beschikking over 40.000 documenten (zo'n 100.000 pagina's) over de verdwijning van Madeleine McCann. Het team van 35 detectives, die de stukken momenteel doorspit, heeft daarom goede hoop eindelijk de zaak op te lossen.

'De kans hierop was nooit groter', zegt Andy Redwood, die leiding geeft aan het onderzoek. Het betreft documenten van privédetectives die door de familie McCann zijn ingehuurd, de Portugese en de Britse politie. Bij het onderzoek van het bewijsmateriaal zijn 195 nieuwe aanwijzingen gevonden. Ook zouden er mogelijk nieuwe bewijzen zijn.

Redwood vertelde gisteravond in een interview met de BBC over het nieuwe onderzoek. 'Ergens in dit materiaal ligt het antwoord.' Volgens persbureau AP heeft hij gesproken over aanwijzingen die erop duiden dat het meisje ontvoerd kan zijn door criminelen.

Scotland Yard heeft een nieuwe foto van Maddie, zoals ze er nu uit zou zien, op Twitter en haar internetsite geplaatst. De fotomontage is in samenwerking met de familie van Madeleine gemaakt.

undefined

Madeleine McCann in 2007. Beeld ap
Madeleine McCann in 2007.Beeld ap

Volgende week donderdag is het vijf jaar geleden dat het Britse meisje verdween in Praia de Luz, in het zuiden van Portugal. Madeleine verdween toen haar ouders met vrienden zaten te eten in het restaurant van het vakantieoord waar ze verbleven. Ondanks een grootschalig politieonderzoek en enorme publiciteit over de hele wereld werd het meisje nooit gevonden.

In 2011 gaf premier David Cameron de Britse politie opdracht om de aanwijzingen in het omvangrijke onderzoeksdossier nog eens tegen het licht te houden. De zoektocht heeft de Britse politie tot nu toe 2,4 miljoen euro gekost.

De Portugese politie sloot het onderzoek naar de vermissing in 2008 af. Scotland Yard heeft er vandaag bij Portugal op aangedrongen het onderzoek te heropenen. 'De Portugese politie verleent wel nog altijd medewerking aan de Londense rechercheurs', zegt Redwood, die zeven keer in Portugal is geweest voor het onderzoek.

Het vakantieverblijf in Praia de Luz. Beeld
Het vakantieverblijf in Praia de Luz.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden