Plus

Vermiste Arjen Kamphuis is een autoriteit in cybersecurity

Het vermissingsbericht van cybersecurity­specialist Arjen Kamphuis wordt door bekenden uit de hackersscene massaal gedeeld op Twitter. Wie is Kamphuis?

Raounak Khaddari
Arjen Kamphuis was op vakantie in Noorwegen om te hiken Beeld Dennis van Zuijlekom
Arjen Kamphuis was op vakantie in Noorwegen om te hikenBeeld Dennis van Zuijlekom

De 47-jarige Arjen Kamphuis neemt graag het woord en schroomt niet zijn mening te uiten, weet oud-collega Menso Heus. "Hij is een opvallende verschijning."

Kamphuis draagt vaak zwart, heeft lang, blond-rossig haar en een lichte huid. Maar het is zijn kennis over technologie die hem bekend heeft gemaakt. "Hij is continu bezig met het uitzoeken hoe iets nog beter kan," zegt Heus.

De vermiste cyberspecialist zou op 22 augustus na zijn vakantie in Noorwegen terugvliegen naar Nederland, maar is nooit aan boord gegaan.

Kamphuis startte in 2006 zijn bedrijf Gendo. Daarmee adviseerde hij bedrijven over hun IT-beveiliging en voorzag hij hun van strategisch toekomstadvies. Later werd hij hoofd technologie en internetveiligheid bij zijn huidige werkgever IT-bedrijf Pretty Good Knowledge.

Daar ligt zijn kracht: "Hij weet ontzettend veel over zijn vak. En of hij nu iets moet uitleggen aan een leek of aan iemand op hetzelfde kennisniveau, hij kan bij iedereen zijn verhaal overbrengen."

Bill Binney
Volgens Heus, die twee jaar intensief met de specialist samenwerkte, en zijn huidige werkgever Marco Visser heeft de liefde voor technologie bij Kamphuis altijd een sociaal motief gehad. Heus: "Als hij het over techniek had, had hij het altijd over de sociale impact daarvan. Over hoe de democratie kon worden beschermd bijvoorbeeld."

Het blijkt ook uit het laatste project waarmee Kamphuis bezig was voor zijn verdwijning: het opzetten van een opleidingstraject voor dataspecialisten. "En natuurlijk het boek dat hij schreef over informatiebeveiliging voor journalisten: Information Security for Journalists."

"Hij bevond zich veel binnen activistische kringen," zegt Ricky Gevers, een collega uit de cybersecuritybranche. "NSA-klokkenluider Bill Binney is bijvoorbeeld een goede vriend van hem. Dit, in combinatie met de vreemde verdwijning, zorgt natuurlijk voor veel speculatie."

Hackersclub
Ook een andere kennis uit dezelfde branche wil ­ - slechts anoniem - laten weten dat alles kan zijn gebeurd. "Maar hij is een bekende van Julian Assange van Wikileaks. Hij bezocht hem meerdere keren op de ambassade van Ecuador in Londen, waar Assange al jaren is ondergedoken, en adviseert hem bij het beveiligen van online data."

De vermiste 47-jarige is aangesloten bij de Arnhemse hackersclub Hack42 en is een graag geziene gast op hackersevenementen. Op het EMF-hackerkamp in Londen afgelopen weekend bleef zijn afwezigheid niet onopgemerkt.

"Maar al snel hadden we het over andere dingen. Niet vanwege een gebrek aan medeleven, maar dat hij onvindbaar is, is niet nieuw. Hij is vaker een korte periode uit beeld zonder reden. Toch willen we niet speculeren; het kan alles zijn. Een stom ongeluk is eveneens niet ondenkbaar."

Trondheim
De beste vriendin van Kamphuis, Ancilla van der Leest, oud-lijsttrekker van de Piratenpartij, sluit eveneens niets uit. De cybersecurityspecialist is op vakantie gegaan naar Noorwegen om te hiken en had van tevoren tegen vrienden en familie gezegd dat ie niet vaak bereikbaar zou zijn.

Op 20 augustus is hij uitgecheckt bij het Scandic Havet hotel Bodø om naar het vliegveld zevenhonderd kilometer verderop in Trondheim te reizen. Omdat hij bij zijn huidige werkgever ook thuis mag werken, werd zijn verdwijning pas op 28 augustus opgemerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden