PlusAnalyse

Vermeerpop ophangen: grapje of serieuze doodsbedreiging?

Met een pop aan een touw bedreigde Ferdi T. Feyenoorddoelman Kenneth Vermeer volgens het OM met zware mishandeling. Ook voor minder ernstige delicten moeten Ajaxfans zich deze week melden bij de rechter.

Ferdi T. (27), de man die tijdens Ajax-Feyenoord de pop van Vermeer over de balustrade gooide, moet woensdag morgen in de Amsterdamse rechtbank verantwoorden voor bedreiging.Beeld anp

Het was op 7 februari 2016 niet de eerste keer dat Kenneth Vermeer vanaf het veld in de Arena naar de tribunes keek en een opblaaspop over de reling zag hangen. Wel was hij voor het eerst het mikpunt.

Zo'n vier jaar eerder, op 18 december 2011, toen Vermeer als Ajacied in de basis stond voor de wedstrijd tegen ADO Den Haag, bungelde er ook al een opblaaspop aan een touw op de tweede ring.

Toen werd Ajaxcoryfee Uri Coronel figuurlijk aan de galg gehangen, samen met leden van de RvC. Naar de zin van de harde kern weigerde de Ajaxleiding Johan Cruijff genoeg inspraak te geven.

Steekspel
Leidde die actie tot verontwaardigde reacties? Dat viel wel mee. Tot een aangifte en strafrechtelijke vervolging kwam het niet. Anders is dat nu. Rechtszaken over ernstig voetbalgeweld, grootschalige vernielingen en forse supportersrellen zijn schaars geworden. Maar ook kleinere vergrijpen worden nu hard aangepakt.

Ferdi T. (27), de man die tijdens Ajax-Feyenoord de pop van Vermeer over de balustrade gooide, moet zich woensdag in de Amsterdamse rechtbank verantwoorden voor bedreiging.

Geen relschoppers
Nog vijf andere Ajaxfans moeten zich deze week bij de rechter melden, voor delicten die uiteenlopen van belediging tot openlijke geweldpleging.

Steeds vaker draaien ook de minder ernstige zaken uit op een juridisch steekspel. Het gebeurde bij de vervolging van de ruim honderd Ajaxfans die in oktober 2014 sportcomplex De Toekomst hadden bezet.

Veel van hen waren geen notoire relschoppers, maar fanatieke Ajaxsupporters van verder onbesproken gedrag. De zaak liep uit op een gevoelige nederlaag voor het OM, toen de rechter vrijwel alle aanklachten van tafel veegde.

De pop die Vermeer moest voorstellen.Beeld anp

Dirigent
Ook in de zaak van Ferdi T. zal zijn advocaat ongetwijfeld in een gloedvol betoog stellen dat het OM overdrijft. Want moest de doelman werkelijk vrezen dat hij op de uitgebeelde wijze zou worden aangevallen? Was het wel die pop waardoor Vermeer zich bedreigd voelde, er gebeurde die dag toch veel meer?

Opvallend is dat voor alle verwensingen en beledigingen die Vermeer die dag te verduren kreeg zich slechts één andere supporter moet verantwoorden: Ordan van der W. (31).

Waarom wordt hij wel vervolgd voor belediging, en anderen niet? "Bij de rest van de supporters was de identiteit moeilijk vast te stellen," meldt een woordvoerder van het OM.

Bij Van der W. was dat niet zo lastig, want hij is zo'n beetje de dirigent van de fanatieke supportersgroep Vak410 en slaat elke thuiswedstrijd negentig minuten lang op een trommel. De woordvoerder van het OM: "Van der W. heeft een belangrijke rol, want hij zet de liederen in."

Lachspieren
In de ogen van sommige fanatieke supporters worden de strafzaken arbitrair gekozen. Veel van wat rond voetbalwedstrijden gebeurt, blijft onvervolgd, terwijl een klein vergrijp ineens hard wordt aangepakt.

Zoals in de tweede zaak van Van der W. Hij zou naar agenten 'ACAB' hebben geroepen, een afkorting voor 'All cops are bastards' (alle agenten zijn klootzakken).

Dat is een belediging waarover agenten vaak de schouders ophalen. Meestal wordt de veelgebezigde afkorting genegeerd: in de Arena hangt een groot spandoek met daarop '1312', als verwijzing naar de plaats van de letters ACAB in het alfabet. Dat hangt er al jaren.

Kleine zaken
In eerdere processen zijn hierover creatieve verweren gevoerd, die nog weleens op de lachspieren werken. Zo stellen verdachten dat zij in de veronderstelling waren dat ACAB 'acht cola, acht bier' betekent.

De optimist zou kunnen concluderen dat als dít de ernstigste uitwassen van supportersoverlast zijn, er kennelijk een lange weg is afgelegd sinds 1997, toen supporters elkaar met hamers en steekwapens te lijf gingen in een weiland bij Beverwijk.

Zo bezien zijn de kleine zaken van nu het levende bewijs dat het harde hooliganisme van vroeger met succes is bestreden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden