Update

Vermeer heeft Michelinster terug

ChefKok Chris Naylor (links) in zijn restaurant Vermeer in Amsterdam. Foto GPD Beeld
ChefKok Chris Naylor (links) in zijn restaurant Vermeer in Amsterdam. Foto GPD

AMSTERDAM - Ooit had het twee Michelinsterren, toen één, en in 2007 werd het sterloos. Maar sinds dinsdag heeft Restaurant Vermeer er weer één. De vreugde is groot in het NH Barbizon Palace Hotel aan de Prins Hendrikkade, waar Vermeer deel van uitmaakt. Er is champagne voor de medewerkers, en op de balie en bij de receptie staan de glazen klaar voor de gasten van het hotel.

Chef-kok Chris Naylor is uitzinnig. ''Dit is geweldig. Ik had het niet verwacht, en ik durfde niet te veel te hopen. Ik was bang dat het dan niet zou gebeuren.'' Gisteravond na het werk vroegen de jongens in de keuken of ze er eentje op de goede afloop moesten drinken, maar dat leek Naylor geen goed idee. De goden verzoeken. ''Ik ben vroeg naar bed gegaan en ik heb bijna niet geslapen.'' Het is waardering, zegt hij, na een paar zware jaren. ''Gelukkig zijn veel mensen in het restaurant blijven geloven.''

Ook bij de hotelleiding is de opwinding enorm. ''Wij zijn ontzettend blij, onze jongens hebben hier zo hard voor gewerkt,'' zegt general manager Astrid Hoogstede.

In totaal deelde Michelin dit jaar negen nieuwe sterren uit in Nederland, naast Vermeer aan La Trinité in Sluis, La Provence in Driebergen-Rijsenburg, De Groene Lantaarn in Zuidwolde, 't Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht, One in Roermond, De Burgemeester in Linschoten, Kasteel Heemstede in Houten en ML in Haarlem.

In Amsterdam bleef de verdeling, naast de nieuwe ster voor Vermeer, onveranderd. De stad telt geen restaurants met drie sterren, maar Ciel Bleu boven in het Okura Hotel heeft er nog steeds twee, net als Ron Blaauw in Ouderkerk aan de Amstel.

La Rive in het Amstel Hotel, Vinkeles (het restaurant van Hotel The Dylan), Yamazato (eveneens in het Okura) en Le Restaurant in de Tweede Jan Steenstraat behouden hun ster. In Amstelveen houdt Aan de Poel zijn exemplaar.

Nederland telt nog steeds twee drie sterrenrestaurants: Oud Sluis in Sluis en De Librije in Zwolle.

Apicius in Bakkum verloor één van zijn twee sterren. Cour du Nord in Nooitgedacht raakt zijn enige ster kwijt, net als Nolet-Het Reymerswale in het Zeeuwse Yerseke, maar dat is omdat het restaurant is gesloten.

Restaurant Vermeer zit vanavond helemaal vol, zegt general manager Hoogstede. ''Het is al lang geleden volgeboekt door vaste gasten. Zij wilden vanavond komen eten, of we nu wel of niet een ster zouden krijgen.''

Chef-kok Naylor zal met genoegen koken, zegt hij. ''De groente wordt vandaag met een grote glimlach schoongemaakt.'' (KAMILLA LEUPEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden