Plus

Vermeend doelwit Aziz Kallah: 'Ineens zag iedereen me als crimineel'

Nadat zijn Ghanese buurman per vergissing was geliquideerd in Osdorp, werd kickbokser Aziz Kallah in een krant aangewezen als het eigenlijke doelwit. Dat is nooit terecht gebleken, maar zijn leven ligt overhoop.

­­­Paul Vugts
Aziz Kallah. Beeld Mark van der Zouw
Aziz Kallah.Beeld Mark van der Zouw

Kickbokser Aziz Kallah (Amsterdam, 1992) was een half uurtje thuis die nacht in januari vorig jaar toen hij de tientallen schoten hoorde, en een auto die hard wegreed. Beneden trof hij de doodgeschoten Ghanese bordenwasser Augustine Nyantakyi liggend op zijn buik voor de opgang naar hun portiekflat op de Wolbrantskerkweg. "Ik trok zijn capuchon weg en herkende de vriend van mijn buurvrouw. Ik was in shock."

De recherche vroeg naar de beelden van de bewakingscamera aan Kallahs balkon. "Maar die is nep. Ik had dat ding opgehangen omdat mijn auto steeds werd bekrast of opengebroken." Twee dagen later brak de pleuris uit. De Telegraaf schreef dat de schutters het mogelijk hadden voorzien op 'de bekende Marokkaanse kickbokser Aziz Kallah'. Hij werd omschreven als 'ooit de beste vriend van de vorig jaar vermoorde oud-kickbokser Tarik el Idrissi'.

Andere doelwitten
Onvermeld bleef dat de recherche op twee andere mogelijke doelwitten in dezelfde straat stuitte, van wie één een meer voor de hand liggend doelwit lijkt omdat hij net zoals Nyantakyi zwart is én recent in onderzoeken naar liquidaties opdook - als dader én als doelwit.

"In de Marokkaanse gemeenschap kan niet iedereen lezen, dus mensen zagen in de krant alleen een foto van die liquidatieplek en mijn naam. Die dachten dat ík was doodgeschoten. Zelf schrok ik me rot omdat ik werd genoemd als doelwit. Iedereen zag me ineens als crimineel."

Kallah was inderdaad een goede bekende van de geliquideerde Tarik el Idrissi. "Ik trainde graag met hem en keek tegen hem op, maar wist niet dat hij naderhand was afgegleden naar het criminele milieu."

Kallah's vader was in 2009 drie weken gegijzeld nadat gemaskerde, bewapende criminelen hem uit een theehuis in Westerpark hadden ontvoerd. Toch zegt Kallah niets met de onderwereld te maken te hebben. "Ik heb géén idee waarom iemand mij iets zou willen aandoen. Het is gewoon niet zo. Ik bén geen wandelende schietschijf."

Hij ging in paniek naar de politie. Op drie bureaus zei niemand te weten hoe de krant op zijn naam was gekomen. Een paar dagen later werd Kallah verhoord op het hoofdbureau.

De opnames die de politie heimelijk van dat gesprek maakte, waren twee weken geleden tot Kallahs schrik op televisie, in documentaire­serie De aanklagers over het werk van officieren van justitie - onder wie de officier die deze liquidatiezaak onderzoekt.

Zo was te zien dat Kallah, in tranen, vroeg om achtergrondinformatie die de recherche juist van hém verwachtte. "Ze zeiden dat ze me alleen konden beschermen als ik vertelde wie me zou willen doodschieten, maar ik heb geen idéé. Niet dat ik bescherming nodig heb, want ik heb geen vijanden."

Sinds de media-aandacht wordt Kallah 'overal en in alles tegengewerkt', zegt hij op het kantoor van zijn advocaat Louis de Leon. Zijn ouders 'hebben een trauma' en wilden weg uit het huis aan de Wolbrantskerkweg. Nu mag hij maximaal eens per maand bij hen op visite in hun nieuwe huis, omdat woningcorporatie Stad­genoot zijn aanwezigheid als gevaar voor de buren beschouwt. "Ik ben dakloos."

Dat niet alleen. "Van de kickboksbond mocht ik nergens meer vechten omdat ik een risicofactor zou zijn," zegt Kallah. Een gepensioneerde recherchechef is een vooraanstaand bondsbestuurder, wat volgens Kallah meespeelt. "Bijna alle mooie, grote gala's heb ik moeten laten schieten."

Paria
Net nu hij recent weer wél werd opgenomen in de matchmaking, en zijn eerste partijen heeft gevochten, heeft die documentaireserie alles in de war geschopt. "Zaterdag zou ik in China vechten, maar dat is na die uitzending afgezegd. De hele ellende is opnieuw begonnen."

De gemeente beloofde volgens Kallah hulp voor woonruimte en een uitkering. "Uiteindelijk hebben ze níets voor me gedaan."

Advocaat De Leon: "Aziz is tot paria verworden doordat via de media ten onrechte is gesuggereerd dat die liquidatie voor hem bedoeld was. De politie wil niet zeggen wat ze denken te weten dat die aanname zou kunnen rechtvaardigen. Net als je hoopt dat het langzaam overwaait, wordt alles weer opgerakeld en ben je terug bij af. Dit is schandalig."

Justitie wil niet reageren op Aziz Kallah.

Ongelukkige bijnaam

De bijnaam waaronder Aziz Kallah jaren vocht, kreeg door de liquidatie een wrange lading. AK47. De hint was naar zijn initialen natuurlijk, en naar zijn belangrijkste wapen: zijn knietrap waarmee hij menig tegenstander had geveld, waarbij soms een rib brak. Hij sloopte zijn tegenstander als een kalasjnikov – zoiets. Nadat de vriend van zijn buurvrouw voor hun deur met heel veel kogels uit (zeker) een automatisch wapen was vermoord, heeft Kallah de gele broek met de grote rode letters AK47 maar niet meer gedragen.

Partij tussen Aziz Kallah en Perviz Abdullayev op het Kickbocksgala 2015. Beeld ANP/Olaf Kraak
Partij tussen Aziz Kallah en Perviz Abdullayev op het Kickbocksgala 2015.Beeld ANP/Olaf Kraak

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden