Verloskundigen spannen kort geding aan tegen AMC en VUmc

De Amsterdamse verloskundigenvereniging EVAA spant een kort geding aan tegen het VUmc en AMC.

De drukte op de verloskunde-afdelingen zijn het grootste in Amsterdam en Rotterdam Beeld ANP

Die stellen te weinig ruimte beschikbaar voor Vrouwenklinieken, waar vrouwen met hulp van hun eigen verloskundige kunnen bevallen, met de ziekenhuisfaciliteiten bij de hand.

Volgens directeur Joke Klinkert van EVAA schenden het VUmc en AMC met eerder gemaakte afspraken. "We zijn hierover al vier jaar aan het onderhandelen en de belofte was 1400 vierkante meter op het terrein van de ziekenhuizen. Ondanks afspraken komen ze ineens met 300 vierkante meter. Dat is veel te weinig om de bedrijfsvoering op rond te krijgen."

Moderne faciliteiten
De vorming van een Vrouwenkliniek zou een breuk betekenen met de strikte scheiding tussen de thuisbevalling en de ziekenhuisbevalling. De verloskundigen richten zich daar op de begeleiding van vrouwen, maar wel met de moderne faciliteiten van onder meer pijnstilling en instrumenten om de hartslag van de baby en de weeën van de vrouw te registreren."

Het voordeel is dat het ziekenhuispersoneel het gemakkelijker kan overnemen op het moment dat zwaarder medisch ingrijpen nodig is. Zo krijgt de barende vrouw van alles het beste, maar zonder een duur ziekenhuisbed bezet te houden."

De Amsterdamse verloskundigenvereniging maakt zich al jaren hard voor Vrouwenklinieken en hoopt de beide ziekenhuizen, die vergevorderde fusieplannen hebben, met het kort geding weer op 'het goede pad' te krijgen.

Drukte
In het KRO-NCRV-programma De Monitor luiden verloskundigen zondagavond de noodklok over de toegenomen druk op verloskunde-afdelingen van ziekenhuizen. De problemen zijn het grootst in de regio's Amsterdam en Rotterdam.

Het gebeurt steeds vaker dat barende vrouwen niet terechtkunnen in het ene ziekenhuis en worden doorgestuurd naar een ander ziekenhuis.

Verloskunde-afdelingen kampen in Amsterdam en Rotterdam met pieken in het aanbod en een gebrek aan personeel, wat geregeld leidt tot een tijdelijke opnamestop.

Gevaarlijke situatie
Een kwart van de verloskundigen zegt dat dat tot gevaarlijke situaties leidt, zo blijkt uit een enquête onder 1200 verloskundigen door het KRO-NCRV-programma De Monitor.

Het komt voor dat verloskundigen voor de bevallende vrouw vier tot zes ziekenhuizen moeten bellen.

De minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins, zegt tegen De Monitor dat verloskundigen gevaarlijke situaties moeten melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Lees meer: Meer zwangeren geweigerd bij Amsterdamse ziekenhuizen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden