Plus

Verloskundigen protesteren bij AMC: 'O, Maria heeft weeën'

In een joert op een grasveldje bij het AMC protesteren verloskundigen tegen het uitblijven van twee nieuwe geboortecentra. Ze blijven tot woensdag in de nomadentent, als de rechter zich buigt over de kwestie.

Demonstrerende verloskundigen verbeelden het kerstverhaal bij het AMC Beeld Jean-Pierre Jans
Demonstrerende verloskundigen verbeelden het kerstverhaal bij het AMCBeeld Jean-Pierre Jans

Het AMC had dit weekend nog paar zaaltjes aangeboden om de manifestatie binnen te kunnen houden, maar daar bedankte directeur Joke Klinker van de Amsterdamse verloskundigenvereniging EVAA vriendelijk voor.

De joert was al geboekt en bovendien hadden ze een actie vol symboliek bedacht, passend bij de week voor kerst. Want door drukte op de afdeling verloskunde worden ook vrouwen in Amsterdam die op het punt staan van bevallen wel­eens de deur gewezen bij het ziekenhuis.

Een beetje als Maria die in Bethlehem geen slaapplaats kon vinden. En dus werden de kostuums uit de kast gepakt en werd er zondag, bij het begin van een driedaagse protestactie, bij een oude zijingang van het AMC, een aangepast kerstverhaal opgevoerd.

Processie met fakkels
"O, Maria heeft weeën, kom we gaan aankloppen," schalde het over het lege terrein, waarna Jozef en Maria - met een stokezel tussen de benen - door een man in pak werden weggestuurd.

Zo'n veertig demonstranten liepen vervolgens als in een processie met fakkels achter het treurig kijkende echtpaar aan tot de stal.

In dit geval een joert, die op een grasveldje naast het ziekenhuis was opgezet. Na wat geschreeuw lag daar in een kribbe opeens een pop. "Er is een kindeke geboren op straat," zongen de verloskundigen in koor.

Hoewel de wonderlijke demonstratie, die achter het ziekenhuis langs liep waardoor ze eigenlijk alleen een verdwaalde hardloper de wenkbrauwen deed fronzen, een vrij komische indruk maakt, sluimert er op de achtergrond wel degelijk een serieus conflict.

Al jaren is EVAA in overleg met AMC en VUmc over het huisvesten van twee geboortecentra in de ziekenhuizen, waar vrouwen met hulp van hun eigen verloskundige kunnen bevallen, maar dan met de ziekenhuisfaciliteiten bij de hand.

Door verloskundigen extra op te leiden zouden ze daardoor tijdens de bevalling minder vaak doorverwezen hoeven worden naar andere zorgverleners. Goed plan, vonden de ziekenhuizen, in de afgelopen jaren werd een businesscase gemaakt en een samenwerkingsovereenkomst werd getekend. Alleen kwam het proces deze zomer stil te liggen.

"Hier had nu gewoon een geboortecentrum moeten staan," zegt Joke Klinker van de EVAA. "En anders hadden ze niet moeten zeggen dat ze deze vorm van geboortezorg graag wilden binnenhalen."

Prioriteit
AMC en VUmc, die vergevorderde fusieplannen hebben, willen volgens Joris van der Post de 'integrale geboortezorg' behouden. Het hoofd van de afdeling Verloskunde van het AMC kwam na de geboorte van baby Jezus even een kijkje nemen in de joert.

"Er is een gemeenschappelijk belang, maar wij hebben ook andere verantwoordelijkheden. We moeten hoogcomplexe zorg bieden voor de hele regio, we hebben net nog twee te vroeggeboren kinderen opgevangen."

En om die zorg te kunnen blijven bieden zijn ook op korte termijn nieuwe faciliteiten nodig, waaraan de ziekenhuizen nu prioriteit geven. De ziekenhuizen bieden de verloskundigen wel een 'groeimodel' aan, waarbij een centrum in 2022 operationeel kan zijn.

Gemaakte afspraken
Dat is voor de verloskundigen, die hierover al jaren in onderhandeling zijn, niet snel genoeg.

"Natuurlijk is die complexe zorg belangrijker," zegt Klinker, "maar op die manier is er altijd iets belangrijker dan vrouwen die gewoon met hun verloskundige kunnen bevallen. Terwijl daar toch ook iets moet veranderen. En we hebben gewoon afspraken staan. Dan moeten ze niet opeens hun keutel terugtrekken."

De afspraken zijn volgens Klinker opgenomen in een samenwerkingsoverkomst waar de ziekenhuizen niet zomaar onderuit kunnen. Vandaar dat de EVAA naar de rechter is gestapt, om op die manier af te dwingen dat de ziekenhuizen een huurovereenkomst aanbieden.

De driedaagse demonstratie bij de joert is dan vooral bedoeld om te laten zien hoe belangrijk de verloskundigen deze zaak vinden, de echte strijd vindt woensdag plaats tijdens het kort geding.

2022

AMC en VUmc bieden de verlos­kundigen nu een 'groei­model' aan. De geboorte­centra zijn dan pas in 2022 operationeel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden