Verloskunde krijgt wetenschapstak

AMSTERDAM - De opleiding verloskunde krijgt een leerstoelgroep aan de Vrije Universiteit. De Verloskunde Academie Amsterdam en Groningen werkt daarnaast sinds kort samen met Hogeschool INHolland.

Het is voor het eerst dat de opleiding verloskunde een wetenschappelijke tak krijgt. De onderzoekers aan het VUmc gaan onder andere kijken hoe verloskundige zorg beter kan. Ook kunnen studenten geneeskunde bij hun coschappen sinds kort kiezen voor het keuzevak verloskunde. ''Dat komt vooral van pas als ze doorleren voor huisarts, of in de tropen willen werken,'' aldus Margreet van der Meijde, directeur van de Verloskunde Academie. Studenten die de hbo-opleiding hebben afgerond, kunnen nu verder in de wetenschappelijke wereld. Op dit moment heeft de academie drie promovendi.

De samenwerking met INHolland zorgt ervoor dat de studenten Verloskunde een regulier bachelordiploma krijgen, dat in het buitenland makkelijker erkend wordt. Voorheen kregen ze een getuigschrift van de academie.

Verloskunde is nog steeds een populaire studiekeuze, zegt Van der Meijde.
''Landelijk zijn er 190 plaatsen te vergeven, afgestemd op de behoefte aan kraamzorg in Nederland. Vorig jaar hadden we achthonderd aanmeldingen, dus verloskunde is zeker nog een populaire studie. Blijkbaar hebben veel studenten nog een romantisch beeld van het beroep.'' (HET PAROOL)

De opleiding verloskunde krijgt een leerstoelgroep aan de Vrije Universiteit. Foto ANP/Lex van Lieshout Beeld
De opleiding verloskunde krijgt een leerstoelgroep aan de Vrije Universiteit. Foto ANP/Lex van Lieshout
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden