Verlofregels voor tbs'ers steeds strenger

Tbs'ers zitten gemiddeld 7,5 jaar vast in de kliniek. Foto GPD Beeld
Tbs'ers zitten gemiddeld 7,5 jaar vast in de kliniek. Foto GPD

DEN HAAG - Tbs'ers komen steeds later op vrije voeten en kunnen bijna niet meer op onbegeleid verlof. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Adviescollege Verloftoetsing Tbs. Tbs'ers zitten gemiddeld 7,5 jaar vast in de kliniek. In 2004 werden zij gemiddeld 4,5 jaar in de kliniek behandeld. Het onbegeleid verlof is sinds dat jaar met zeventig procent afgenomen.

De cijfers over de duur van het gemiddelde verblijf van tbs'ers staan nog los van het aantal tbs'ers in de zogeheten longstay, de afdeling voor een zeer langdurig verblijf (soms wel vijftig jaar). Een gevolg van de verlengde behandelduur is dat het aantal tbs'ers op de longstay toeneemt.

''Patiënten raken gedemotiveerd, waardoor hun kansen op terugkeer in de maatschappij verder afnemen,'' zegt Jos Poelmann, bestuursvoorzitter van De Pompe Stichting en voorzitter tbs binnen brancheorganisatie GGZ Nederland. Ook is er minder plaats voor nieuwe patiënten doordat meer mensen langer blijven zitten.

De verlofregels zijn verscherpt na twee incidenten in de zomer van 2004, die tot grote maatschappelijke en politieke onrust leidden. Zo werd een bejaarde Amsterdammer in 2004 op zijn boot vermoord door een tbs'er. Een andere tbs'er misbruikte en gijzelde een dertienjarig meisje uit Eibergen.

Het was voor de toenmalige minister van Justitie, Piet Hein Donner, aanleiding de regels voor verloven in tbs' klinieken flink aan te scherpen.

Poelmann signaleert dat het maatschappelijk draagvlak voor het tbs-systeem is afgenomen sinds deze incidenten. Het leidt er onder meer toe dat advocaten hun cliënten steeds vaker afraden mee te werken aan een tbs-behandeling.

Poelmann vindt dat kortzichtig. ''Het wordt pas echt onveilig als deze mensen zonder behandeling na hun gevangenisstraf weer op straat komen te staan.''¿ (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden