'Verloedering van de Gouden Leeuw is al lang verleden tijd'

Klachten over verloedering van de Gouden Leeuw zijn flauwekul, schrijven eigenaren Michiel van Kempen en Paul Verheijden in dit opiniestuk.

De Gouden Leeuw in Zuidoost ziet er beter uit dan ooit. Kom zelf maar kijkenBeeld Charlotte Odijk

Op vrijdag 14 juli stond in Het Parool een opiniestuk over (kamer)verhuur in het complex Gouden Leeuw in Amsterdam-Zuidoost en de vermeende misstanden die deze verhuur met zich mee zou brengen.

Het stuk was geschreven door twee bewoners: Marjolein Houweling en Herman Morssink. Maar spreekbuis zijn zij alleen van zichzelf en de claim dat zij namens de Vereniging van Eigenaren spreken is vals. Een groot deel van de bewoners en eigenaren van de ca. 400 appartementen herkent zich niet in het verhaal.

Er zou sprake zijn van verloedering en verpaupering. Wie de Gouden Leeuw kent, en weet hoe het vroeger was, weet dat dit flauwekul is. Harddrugsoverlast is volledig verdwenen in het complex, je ziet zelden of nooit meer een zwerver, er wordt geen graffiti meer gespoten. De binnenstraat wordt spic en span gehouden, een kapotte ruit direct vervangen.

Posters van executoriale verkopingen zag je zes jaar geleden met regelmaat, nu zelden nog. Twee jaar geleden heeft een groot deel van de bewoners samen voor meer dan een miljoen geïnvesteerd in isolatie, kozijnen en dubbele beglazing. Het complex ziet er beter uit dan ooit.

Suggestieve nonsens
Wie het niet gelooft: kom naar het complex, maak een wandeling door de binnenstraat en door het weldadige groen rondom de tien woontorens. Dat de verhouding tussen eigen woningen en verhuur 'in sommige woontorens bijna fiftyfifty is', is een verzinsel.

Ook wij zijn tegen grootschalige kamerverhuur door huisjesmelkers en ook wij zijn tegen prijsopdrijving van makelaars. Ook wij zijn tegen verhuur zonder vergunning. Maar verhuur van appartementen aan studenten en alleenstaanden is in Nederland legaal en voorziet in een schreeuwende behoefte aan betaalbare huisvesting in Amsterdam.

Wanneer je die verhuur in goed overleg doet, hoeft er geen probleem te zijn. Dit overleg kan echter niet plaatsvinden wanneer één partij suggestieve nonsens blijft verspreiden richting stadsdeel, media en binnen de Gouden Leeuw zelf.

Oost-Europese bouwvakkers
De briefschrijvers verwijten verhuurders een raciale vooringenomenheid. Feit is dat dezelfde twee waarschuwen voor eventuele toekomstige bewoners van een specifieke afkomst, zoals Oost-Europese bouwvakkers.

En dan nog 'vaak vijf tot zelfs tien per woning', alsof het gaat om barakken. Wie zich op de hoogte stelt van de werkelijke situatie, weet dat er maximaal vier studenten per woning gehuisvest zijn. En vaak in woningen die minstens zo goed worden onderhouden als die van de bewoners-eigenaren, waarvoor ze huur betalen conform de puntentelling.

Michiel van Kempen, eigenaar, bewoner, verhuurder Gouden Leeuw

De vooroordelen tegenover huurders nemen bij Houweling en Morssink groteske vormen aan. Er staan te veel fietsen rond het gebouw: ligt aan huurders. (Per vier kamerbewoners is er een afgesloten berging waar de meesten graag gebruik van maken.) Parkeerdruk: ligt aan huurders. (Alsof die allemaal een auto hebben.)

Defecten aan het gebouw: ligt aan huurders. Hoge onderhouds- en administratiekosten: huurders. Peuken onder aan de flats: huurders. Urinelucht in de liften? U raad het al: die dekselse huurders weer! Voor onbekenden die aanbellen op de intercom doen eigenaren-bewoners nóóit open, maar huurders wél. O ja? Hoe weten Houweling en Morssink dat?

Investeerders
Investeerders hebben blijkbaar ook interesse in de Gouden Leeuw. Bij de schaarste aan betaalbare woningen in Amsterdam is dat ook niet verwonderlijk. De vraag of die interesse goed of slecht is, is moeilijk te beantwoorden. Het heeft voor- en nadelen. Dat is ook iets wat op het niveau van de VvE Gouden Leeuw niet opgelost kan worden.

Belangrijk is wel dat nadelige effecten en overlast worden beperkt of voorkomen. Daarvoor moet je samenwerken.

Het spreekt voor zich dat er in een complex van 400 woningen soms overlast bestaat. Maar waarom een beeld creëren dat dit zoveel erger zou zijn dan elders? Aan echte overlast moet wat gebeuren. Het samenwerkingsverband van verhuurders is zeer wel bereid om samen te werken met een Bewonersraad om het leef­klimaat op alle gebied te verbeteren. Alles is bespreekbaar, maar dan hopen wij wel dat de bewonersraad inziet dat het nodig is om afstand te nemen van deze stemmingmakerij.

Paul Verheijden, eigenaar, verhuurder Gouden Leeuw
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden