Plus

Verliezen pitspoezen en dartmeisjes terecht hun werk?

De schaars geklede vrouwen bij sporten als darten, Formule 1 en wielrennen liggen onder vuur. Is dit de volgende overwinning in de #MeToodiscussie of broodroof voor vrouwen die hun uiterlijk handig inzetten?

Lorianne van Gelder
Tom Dumoulin kreeg nog zoenen van rondemissen tijdens de Giro d'Italia, de bokssport zet ook nog dames in, maar de Formule 1 moet het straks doen zonder 'grid girls' Beeld Bas Czerwinski/ANP Kippa
Tom Dumoulin kreeg nog zoenen van rondemissen tijdens de Giro d'Italia, de bokssport zet ook nog dames in, maar de Formule 1 moet het straks doen zonder 'grid girls'Beeld Bas Czerwinski/ANP Kippa

Je zult maar knap zijn en een handig baantje hebben geregeld bij een door mannen gedomineerde sport. Die baan is niet meer zeker. In een week tijd werd het einde ingeluid van de walk-on girls bij darten (voor de minder grote dartliefhebber: meisjes die schaars gekleed met de darters oplopen) en van de pitspoezen bij de Formule 1.

Beide aankondigingen - die volgend seizoen ingaan - leidden tot grote consternatie onder fans, autocoureurs, darters en de vrouwen die hun geld als pitspoes of dartmeisje verdienen.

Volgens autosportfederatie FIA staan de sexy geklede vrouwen op het racecircuit 'haaks op de huidige maatschappelijke normen en waarden.' De Professional Darts Corporation noemde de aanwezigheid van de walk-on girls 'niet meer van deze tijd.' En wat hebben de meiden eigenlijk met de sport te maken?

Woedend
Vooral in Engeland waren de meisjes die zich trots walk-on girl noemen woedend. Zij verdienen eerlijk en zonder dwang hun geld, wat doen zij nou fout? Aan de andere kant juichten feministen, maar ook sportliefhebbers om de beslissing. Eindelijk is het afgelopen met het beeld van bevallige vrouwen naast stoere mannen - vrouwen die alleen mooi kunnen zijn, terwijl de mannen scoren met hun pijltjes of snelle auto's.

Mischa Dekker, onderzoeker van seksuele intimidatie aan de UvA, volgde de discussie met belangstelling. Het viel hem vooral op dat de kritiek van feministen als elitair wordt gezien.

De Britse feministe Sally Howard, die het seksisme van dartmeisjes bij een ontbijtprogramma besprak, kreeg de wind van voren: ze zou hardwerkende vrouwen die veel voldoening en plezier halen uit hun werk als dartmeisje hun werk willen afpakken. Er zou sprake zijn van een klassenstrijd, vonden sommige commentatoren.

Dekker herkent dat uit andere discussies over de ongelijkheid tussen de seksen en seksuele intimidatie. "Het is altijd ingewikkeld om je als feminist te verhouden tot vrouwen die zeggen dat ze het prima en aangenaam vinden om in een geobjectiveerde rol te zitten. Bij seksuele intimidatie hoor je vaak hetzelfde. Meisjes die zeggen dat ze het niet erg vinden als mannen aanhoudend zijn in hun geflirt of ze nafluiten."

F1 Grand Prix of Brazil Beeld Getty Images
F1 Grand Prix of BrazilBeeld Getty Images

Volgens sommige feministen lijden deze meisjes aan een 'vals bewustzijn': ze zouden niet zien dat ze worden gedomineerd doordat ze de mannelijke manier van kijken hebben overgenomen. "Op hun beurt zeggen de walk-on girls, pitspoezen, rondemissen in het wielrennen of ringmeisjes in het boksen: je neemt mijn manier van kijken niet serieus."

De kritiek op wulpse vrouwen die de sport aankleden is niet nieuw. Bij de Ronde van Spanje hoeven vrouwen de wielrenners niet meer te kussen. Bij het darten zijn wel eens walk-on men geïntroduceerd, maar dat leidde vooral tot homofobe opmerkingen. Bij de Australische Tour Down Under krijgen nog niet doorgebroken jonge wielrenners de taak van de rondemiss.

Sexy aankleding
Je kunt je ook afvragen waarom sommige sporten kiezen voor sexy aankleding. Dat is niet altijd een reliek uit een ver, seksistisch, verleden. De dartwereld introduceerde pas in de jaren negentig de meisjes, waarschijnlijk vanuit de marketinggedachte dat mannen als Raymond van Barneveld wel goed kunnen darten, maar ook wat aankleding konden gebruiken.

En dat is precies waar het hier om gaat, stelt publicist Linda Duits. "Er zijn ontzettend veel banen die te maken hebben met je uiterlijke kapitaal. Het is duidelijk marketingwerk, net als promotieteams of knappe mensen achter de bar, mannen en vrouwen. Het uiterste beroep daarin is modellenwerk."

Dat is niet per definitie slecht, vindt ze, en je moet je afvragen in hoeverre je dat wilt en kunt bestrijden. "Het oog wil ook wat."

Hoe explicieter feminisme wordt in de slipstream van de #MeToodiscussie, hoe luider de antifeministische beweging: schaffen we straks ook missverkiezingen, beachvolleybaltenues en modellenwerk af? Dekker ziet het anders. "Er wordt niets afgepakt, er wordt alleen wat bewustzijn gevraagd en afgerekend met oude denkbeelden."

Maar wat Linda Duits betreft lost het weinig op. "Ook zonder pitspoezen en walk-on girls blijven Formule 1 en darts door mannen gedomineerde werelden. Alleen mogen straks vrouwen er niet meer werken."

Echo Arena Liverpool Beeld Getty Images
Echo Arena LiverpoolBeeld Getty Images
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden