Verliezen, maar niet op moraal

Theodor HolmanBeeld Wolff

''Welkom op de Socialistische Nederlandse Voetbalschool. Mijn naam is Femke Groot van Tongeren en ik ben jeugdtrainer en mijn doel is dat Nederland in 2020 vooral in moreel opzicht meedoet met het wereldkampioenschap voetbal. We hebben daartoe een nieuwe trainingsmethode ontwikkeld die ik u graag wil laten zien. Kijk, u ziet hier ons jeugdelftal spelen en wat valt u op?"

"Ze vallen niet aan."

"Heel goed. Ze vallen niet aan. Maar ze verdedigen ook niet. Wat doen ze wel?"

"Als ik dat zo bekijk... Ze spelen de bal terug naar de allerslechtste."

"Juist... empathisch terugspelen. Nkoemba, jij moet de bal niet naar die witte Johnnie spelen, maar naar Latifa! Dat meisje daar!"

"Ja, trainer."

"En Johnnie, jij bent al jarenlang aan de bal geweest, ga eens buiten het veld staan."

"Ja, trainer."

"Goed zo... Nou, u ziet, zo werken wij hier, en... wacht, ik moet weer even ingrijpen.

Nee, Ton, nee, nee, nee! Jij moet niet de geniale bewegingen overnemen van Nkoemba. Dat is cultural appropriation. Dat is van hem! Niet van jou. Verzin je eigen bewegingen... U ziet, zo werken wij hier."

"U bent zelf een witte trainer."

"Dat is maar ten dele waar... Ik voel me eigenlijk in alles soli­dair met elke minderheid die wij kennen. Ik denk niet wit, niet zwart, maar in de kleur van mijn hart... Ik ben me heel goed bewust van de koloniale geschiedenis van Nederland, vol racisme. Ik denk elke dag aan de slavernij, en dan krijg ik tranen in mijn ogen. En wat wij in Indië, pardon Indonesië, hebben gedaan, is verschrikkelijk. En ik weet niet hoe u over ons land in de Tweede Wereldoorlog denkt, maar de ene helft heeft de andere aan de Duitsers verraden. En wij maken onze spelertjes daarvan bewust."

"Maar word je zo wereldkampioen?"

"Wij denken van wel. Omdat wij moreel boven de anderen staan en empathie hebben. Bij ons is iedereen gelijk, ook de tegenstander. Als wij scoren, mag de andere partij een penalty nemen. Zomaar. Want als we allemaal een beetje aardig zijn voor elkaar, dan kan je een wedstrijd op punten verliezen, maar niet wat betreft de moraal. Wie juist denkt, is de winnaar. Eigenlijk zijn wij tegen winst."

"Maar bij het WK gaat het om winnen."

"Ja. Maar dat willen wij veranderen. Ons streven is dat alle ploegen gelijk eindigen."

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden