Verlicht bierschild Twee Zwaantjes moet na 100 jaar weg

Al bijna honderd jaar hangt er een verlicht bierschild aan de gevel van café De Twee Zwaantjes op de Prinsengracht, maar nu wil de gemeente dat het schild van de gevel gaat.

Jelle de Ru
Café De Twee Zwaantjes aan de Prinsengracht moet door nieuwe regelgeving afscheid nemen van hun bierschild aan de gevel. Beeld Google Streetview
Café De Twee Zwaantjes aan de Prinsengracht moet door nieuwe regelgeving afscheid nemen van hun bierschild aan de gevel.Beeld Google Streetview

De nieuwe regels verbieden lichtreclame en zijn door de gemeente opgesteld om de grachten, die op de Werelderfgoedlijst staan, te beschermen. Voor het bierschild is in het verleden nooit een vergunning aangevraagd.

Uitbater Trees Ruzette kan zich maar lastig vinden in de nieuwe regels. "De regels zijn door de gemeente gemaakt tegen reclame van al die toeristenwinkeltjes, dat wij hier ook onder vallen, is best raar, want de bruine kroeg is juist zo belangrijk voor het monumentale straatbeeld."

De link tussen de muzikale kroeg aan de Amsterdamse grachten en Wim Sonneveld die zingt over 'al die lichtjes 's avonds laat op 't plein' is snel gemaakt. Lichtjes zonder reclame dus, want ook de twee sierlijke lantaarntjes met de Bavarialogo's mogen niet blijven hangen aan de gevel van De Twee Zwaantjes.

Te opvallend
De logo's van de bruine kroeg zijn te opvallend, volgens een woordvoerder van de gemeente. "Monumentale panden moeten vrij zijn van toeters en bellen. Ook de Amsterdamse bruine kroegen, hoe kenmerkend die ook zijn voor de stad. Wij kunnen hier geen uitzondering voor maken. Overigens mag een lantaarn zonder logo en een bierschild zonder verlichting wel."

Café De Prins, een paar honderd meter verderop, heeft in de jaren zeventig wel een vergunning gekregen voor het verlichte bord aan de gevel. Over een paar jaar is het misschien nog het enige brandende bierbaken aan de Amsterdamse grachten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden