Plus

Verlenging coronamaatregelen is voor ondernemers ‘catastrofaal’

Een catastrofe voor ondernemers. De verlenging van de coronamaatregelen zal volgens ondernemersorganisaties veel bedrijven doen omvallen, in elke sector van de economie. ‘Er is geen enkele sector die niet wordt geraakt.’

Ook aanbieders van rondvaarten moeten hun bedrijven gesloten houden.Beeld ANP

“De verlenging is natuurlijk geen verrassing,” zegt directeur Bart Drenth van MKB Amsterdam direct na de mededeling van premier Rutte dinsdagavond. “Maar dit is voor de bedrijven die in de vuurlinie liggen, zoals de horeca, een drama. Dit betekent dat er veel bedrijven failliet gaan en niet alleen in de horeca. Er is geen enkele sector die niet wordt geraakt. De gevolgen zijn behoorlijk catastrofaal.”

“Het domino-effect zal groot zijn. Elk bedrijf dat omvalt, sleept twee andere ondernemingen mee. Iedere twee weken dat deze maatregelen worden verlengd, kun je uitgaan van een exponentiële stijging. Amsterdam is gevoeliger voor deze crisis omdat hier buitengewoon veel sectoren zijn die zwaar worden getroffen. Je kunt op je vingers natellen dat deze klap hier harder zal zijn dan op andere plekken. Er zijn al bedrijven die nu stoppen. Tot nu was er ook veel berusting bij ondernemers, maar de paniek slaat nu toe.”

Geen meivakantie

De reisbranche wordt hard getroffen door de pertinente oproep van premier Rutte om voor de vakanties geen plannen te maken. Voor veel hotels en campings, die voor 50 procent afhankelijk zijn van Nederlandse toeristen, is dat een hard gelag. “De verlenging van de maatregelen om het coronavirus in te dammen zijn pijnlijk maar begrijpelijk,” zegt directeur Jos Vranken van toerisme- en congresbureau NBTC. “Uiteraard raakt dit de toerismesector ongekend hard, daarom is een landelijk hersteloffensief noodzakelijk wanneer de tijd daarvoor rijp is. Samen met partners werken wij hieraan.”

Voorzitter Frank Oostdam van reisbranchevereniging ANVR begrijpt de waarschuwing van de premier. “Explicieter kan een advies niet zijn, maar gelet op de omstandigheden en wat het Rivm zegt, is het wel begrijpelijk. We hadden er als branche al wel rekening mee gehouden dat we tot eind april geen reizen zouden aanbieden. De illusie dat het in mei weer op gang kan komen hebben we ook niet meer.”

“We geven de zomervakantie nog niet op, maar dat wordt wel improviseren. Mensen weten nu tenminste zeker dat ze niet in mei weg kunnen, dus dat ze later plannen moeten maken. Onze vurige hoop is dat ze dat wel gaan doen. We hebben dat in eerdere crises gezien.”

Bang

De steunmaatregelen die de overheid dit weekend heeft aangekondigd, kunnen volgens MKB-voorman Drenth de pijn voor ondernemers alleen wat verzachten. “Het grootste probleem is nu de uitvoering van de regelingen, dat duurt te lang. Daar hebben we alle begrip voor. Normaal heb je een jaar nodig, dat moet nu in weken. Maar de NOW-regeling voor personeel gaat pas volgende week open, terwijl ondernemers nu met de salarissen zitten. Daar krijgen we veel bange ondernemers over aan de lijn.”

“Deze regelingen zijn bovendien gemaakt met het oog op de korte termijn. Nu deze crisis doorzet is het effect nauwelijks te overzien. We gaan aan het einde van deze periode het punt bereiken dat het Rijk het ook niet meer aankan en bepaalde voorzieningen niet meer haalbaar zijn. Dan gaan dingen die we heel vanzelfsprekend vinden, voor lange tijd vervallen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden