Verleden blijft toch behouden in British School of Amsterdam

De British School of Amsterdam heeft zijn plannen aangepast voor het nieuwe onderkomen aan de Havenstraat. Op verzoek van de gemeente blijven een groot deel van de monumentale gevel en het monumentale interieur behouden.

The British School of Amsterdam vestigt zich in de oude gevangenis in de Havenstraat. Beeld Marc Driessen
The British School of Amsterdam vestigt zich in de oude gevangenis in de Havenstraat.Beeld Marc Driessen

Dat schrijft verantwoordelijk wethouder Marieke van Doorninck in een brief aan de gemeenteraad. De internationale school neemt na de verbouwing met 1200 leerlingen waarschijnlijk eind volgend jaar zijn intrek in de voormalige strafgevangenis in Zuid.

Het oorlogsverleden van het gebouw zal eveneens zichtbaar blijven, schrijft de wethouder. Op twee verdiepingen zal een cel in originele staat behouden blijven, als gedenkplek en herinnering aan de verzetsstrijders die in de Havenstraat in afwachting waren van hun executie.

Eerder pleitte de Wijkraad Amsterdam Zuidwest voor het behoud van de dodencel van Hannie Schaft. In overleg met de Hannie Schaft Stichting is onderzoek gedaan in welke cel de beroemde verzetsstrijdster precies heeft gezeten, maar daarover is geen duidelijkheid gekomen.

Herdenkingsplek
Op de vrouwenafdeling van de voormalige gevangenis, aan de zijde waar Schaft vermoedelijk gevangenzat, wordt nu één cel in oorspronkelijke staat behouden. Op de derde verdieping wordt eveneens een cel ingericht als herdenkingsplek. De school laat lesmateriaal ontwikkelen over de oorlogsjaren in de stad.

Behalve Hannie Schaft zat ook verzetsman Gerrit van der Veen in de Havenstraat gevangen. Ook de familie Frank werd er vastgehouden voor haar transport naar Westerbork.

Verzetsstrijdster Hannie Schaft. Beeld Nationaal Archief
Verzetsstrijdster Hannie Schaft.Beeld Nationaal Archief
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden