Verlamde vrouw bestuurt robotarm met gedachten

De Amerikaanse Jan Scheuermann kan met behulp van een gedachtenbestuurde robotarm weer zelfstandig eten. De vloeiende bewegingen van de arm zijn onvertoond. Dat stellen Amerikaanse wetenschappers in het medische tijdschrift The Lancet.

Jan Scheuermann eet een reep chocola. Beeld YouTube
Jan Scheuermann eet een reep chocola.Beeld YouTube

Bij de 53-jarige Amerikaanse is 13 jaar geleden de diagnose spinocerebellaire degeneratie vastgesteld. Sindsdien is zij de controle over haar eigen lichaam grotendeels kwijtgeraakt. Inmiddels kan zij haar armen en benen niet meer gebruiken. Dankzij een ingewikkelde operatie is haar grootste wens in vervulling gegaan: ze kan weer zelfstandig chocola eten

Neurobiologen implanteerden twee sensoren in het het motorische centrum van de hersenen van de vrouw. De sensoren van vier bij vier millimeter hebben honderd mininaalden, die de elektrische activiteit in de hersenen waarnemen. 'Neuronen communiceren met elkaar door de snelheid waarmee ze elektrische stroompjes afvuren. Het is een beetje als het luisteren naar een geigerteller (stralingsmeter, red.). Hierdoor kunnen we van deze eigenschap gebruikmaken', zegt neurobioloog Andrew Schwartz van de University of Pittsburgh tegen de BBC.

De elektrische pulsen worden vervolgens vertaald naar commando's, waardoor Scheuermann de arm kan besturen. Het lukte Scheuermann al na twee dagen om de arm te bewegen en na 13 weken hard oefenen was ze al aardig handig in het besturen van de arm.

Eerste keer
Volgens Schwarz is het de eerste keer dat een mens een robotarm zo goed kan besturen. Hij is onder de indruk van de bewegingen. 'Die zijn zo vloeiend en zo veel beter, ik weet niet hoe ik het anders moet zeggen. Ze zijn veel beter dan alles wat we tot nu toe hebben gezien.'

Scheuermann heeft nu helaas nog niets aan de arm, de tests en oefeningen werden allemaal in het laboratorium uitgevoerd. De onderzoekers willen de arm daarom aan haar rolstoel bevestigen, zodat zij er thuis ook gebruik van kan maken.

Onderzoek
Het onderzoek naar het besturen van een robot via implantaten in de hersenen gaat met sprongen vooruit. Afgelopen jaar kon de verlamde Cathy Hutchinson met behulp van een robotarm voor het eerst een glas oppakken nadat zij 15 jaar geleden verlamd was geraakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden