Verlamde schrijver Nolan overleden

DUBLIN - De vanaf zijn geboorte vrijwel geheel verlamde Ierse schrijver Christopher Nolan is op 43-jarige leeftijd overleden. Nolan kon niet praten, niet lopen en zijn handen niet gebruiken. Niettemin werd hij schrijver. Hij schreef door met een stokje, dat aan zijn hoofd was bevestigd, de toetsen van zijn schrijfmachine in te drukken, daarbij geholpen door zijn moeder Bernadette.

Zijn beroemdste boek, het romandebuut Under the eye of the clock, waarvoor hij in 1988 de prestigieuze Whitbreadprijs won, was vrijwel volledig autobiografisch. Hij vertelde het verhaal niet in de ik-vorm, maar in de derde persoon, via zijn alter ego Joseph Mehan. Bij zijn geboorte had Nolan een zuurstoftekort dat zijn hersenen aantastte, waardoor hij lichamelijk verlamd raakte. Maar die verlamming betrof niet zijn hersenactiviteit.

Hij begon te schrijven op elfjarige leeftijd, toen een spierverslappend middel hem in staat stelde zijn hoofd en nek te bewegen. Vier jaar later publiceerde hij zijn eerste boek, de dichtbundel Dam burst of dreams. Het trok onmiddellijk de aandacht. Critici noemden de gedichten jubelend en ongebreideld.

Over zijn derde boek, The Banyan tree, deed hij twaalf jaar. Hij had er een miljoen bewegingen voor nodig met zijn 'eenhoornstok', zoals hij die zelf noemde. Daarbij hield zijn moeder zijn hoofd vast.

Nolan stierf indirect door zijn aandoening, doordat hij zich verslikte in zijn eten en zich daar niet tegen te weer kon stellen.

Christopher Nolan was een nationale figuur. Zijn dood, donderdag, was in Ierland voorpaginanieuws. (HET PAROOL)

Nolans beroemdste boek, het romandebuut Under the eye of the clock, waarvoor hij in 1988 de prestigieuze Whitbreadprijs won, was vrijwel volledig autobiografisch. Beeld
Nolans beroemdste boek, het romandebuut Under the eye of the clock, waarvoor hij in 1988 de prestigieuze Whitbreadprijs won, was vrijwel volledig autobiografisch.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden