Verlaging aanvulling AOW is 'indirecte discriminatie'

Het verlagen van de aanvulling op de AOW is 'indirecte discriminatie'. De maatregel treft namelijk vooral migrantenouderen. Dat vindt het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN). Samen met andere minderhedenorganisaties dient het een klacht in tegen de overheid bij de Commissie Gelijke Behandeling.

ANP/Redactie
null Beeld

De aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO) is bedoeld voor 65-plussers met een inkomen lager dan het sociaal minimum. Daar kan sprake van zijn als iemand een tijd in het buitenland heeft gewoond en daardoor geen volledige AOW krijgt. De Eerste Kamer nam in december een wet aan waardoor deze aanvulling omlaag gaat.

Volgens het SMN zijn er in Nederland 40.000 ouderen met een AIO-uitkering. '90 Procent daarvan zijn migrantenouderen. Daarom is er volgens het SMN in deze wet sprake van klassieke indirecte discriminatie: er wordt indirect onderscheid gemaakt naar afkomst van de bijstandsgerechtigde.'

Het SMN roept Marokkaans-Nederlandse ouderen die met de korting te maken krijgen op bezwaar te maken. Samen met andere minderhedenorganisaties en de FNV kijkt het ook naar de mogelijkheden de kosten van een juridische procedure te dekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden