Plus

Verlaat ook Matthijs van Nieuwkerk nu DWDD?

Met het vertrek van DWDD-hoofdredacteur Dieuwke Wynia, die een eigen productiebedrijf begint, wordt in de tv-wereld druk gespeculeerd over de vraag: gaat presentator Matthijs van Nieuwkerk straks ook weg?

Matthijs van Nieuwkerk, Dieuwke ­Wynia, Maaike Beekers en Thomas Blom (vlnr) Beeld anp
Matthijs van Nieuwkerk, Dieuwke ­Wynia, Maaike Beekers en Thomas Blom (vlnr)Beeld anp

De Wereld Draait Door (DWDD) ís Matthijs van Nieuwkerk, wordt vaak gezegd.

Maar de talkshow van BNN-Vara ís evengoed Dieuwke Wynia, die donderdag aankondigde na acht jaar te stoppen als hoofdredacteur. "Samen vormen ze een tandem en samen trappen ze constant even hard," zegt graag geziene DWDD-gast Jort Kelder.

Eredivisie van het tv maken
Wynia wordt geroemd om haar scherpe en artistieke visie. Niet voor niets was ze topfavoriet voor de functie van zenderbaas van NPO 1. Maar Wynia heeft ook de reputatie van een ongenadige tiran.

In 'de eredivisie van het tv maken' moet alles en iedereen elke seconde vlammen. 'Wij zijn geen Nieuwsuur!' is een van haar bekende kreten. Het verloop onder haar redacteuren is groot.

Meer dan eens verbond Van Nieuwkerk zijn lot aan dat van haar. Wynia dreigde in 2011 de overstap te maken naar BNN, waar ze hoofd televisie zou worden. In tv-programma College Tour zei Van Nieuwkerk eerder: "Ik heb hemel en aarde bewogen haar te behouden."

En met succes dus. Of Van Nieuwkerk nu met het definitieve vertrek van zijn belangrijke 'partner in crime' ook zijn biezen pakt, is de hamvraag.

De omroep suggereert van niet. 'Met onbetwistbare aanvoerder Matthijs van Nieuwkerk in de voorhoede, Marco Versluis als (nieuwe) hoofdredacteur en een ijzersterke redactie, draait de wereld gewoon door', meldt media­directeur van BNN-Vara Robert Kievit in het persbericht.

Een voormalig redacteur die liever anoniem blijft, denkt daar anders over. "Het zou me niks verbazen als hij vertrekt. RTL staat ongetwijfeld met een aanbod klaar. Volgens mij heeft hij het ook wel een beetje gehad met DWDD."

Onmenselijke taak
"Onderschat de verslavende factor niet. Ik denkt dat Matthijs het nog wel even blijft doen," zegt Jort Kelder. Over het besluit van Wynia: "Wat zij doet is meer dan 'even een uurtje tv maken', zoals veel kijkers denken. Het is beulen, beulen, beulen. Je kan alleen het nummer 1-programma van Nederland blijven als je op dezelfde snelheid doorgaat. Het is eigenlijk een volkomen onmenselijke taak."

Over haar vertrek zegt Wynia in NRC Handelsblad: "Ik ga niet weg omdat ik me verveel. Ik wil weer dóór. Het programma kan ook zonder mij verder." Ze hoopt stiekem op een reünie met Van Nieuwkerk. "Zodra hij met DWDD stopt, hoop ik van harte dat wij weer samen gaan werken."

Van Nieuwkerk wilde niet reageren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden