Verkrachting Reigersbos lijkt opgelost

Voor en na het onderzoek: de politie heeft op zoek naar sporen bij de sporthal rigoureus alle bosjes weggehaald. Foto Politie

AMSTERDAM - De politie heeft vorige week, na een tip, een 27-jarige man uit Zuidoost aangehouden die wordt verdacht van de zeer gewelddadige verkrachting van een negentienjarige vrouw op 19 april in Reigersbos in de Bijlmer. Onderzoek heeft uitgewezen dat het dna van deze man overeenkomt met dna-materiaal dat is aangetroffen bij het slachtoffer. De man is in het verleden al eens verdachte geweest van een zedenmisdrijf.

De politie is zes weken met een groot team bezig geweest de gewelddadige verkrachting, die de vrouw ternauwernood heeft overleefd, op te lossen. De omgeving waar de verkrachting plaatsvond, is voor het onderzoek over duizenden vierkante meters volledig uitgekamd.

Enkele dagen na de verkrachting werd al een verdachte aangehouden: een 32-jarige patiënt van de kliniek van AMC De Meren. Na dna-onderzoek werd de man weer vrijgelaten. Ook een tweede verdachte moest na onderzoek weer worden vrijgelaten. Met de derde aanhouding denkt de politie nu wel de juiste te pakken te hebben.

Het negentienjarige slachtoffer, een studente uit Amsterdam, nam zondagochtend 19 april na een nacht stappen op het Rembrandtplein de taxi naar Zuidoost. Ze liet zich rond half vijf afzetten bij het BP-tankstation, op tien minuten loopafstand van haar huis. De chauffeur informeerde nog of het niet veiliger was haar voor haar huis af te zetten, maar ze zei dat dit gemakkelijker was en dat ze wel vaker met de nachtbus op die plek uitstapte.

Ze liep door het winkelcentrum en zag bij de geldautomaat van de Fortis Bank een man staan. Ze negeerde de man, gekleed in donkere kleding en een honkbalpetje met New York Yankeeslogo, toen deze haar iets toeriep. Ze liep verder over het Ravenswaaipad en werd even later door hem ingehaald.

De man vroeg om haar telefoontje. Vervolgens sloeg hij haar met een hard voorwerp op haar hoofd. Ze zakte door de knieën en bloedde hevig. Ze werd meegesleurd naar de nooduitgang van de vlakbij gelegen sporthal, waar hij haar tussen de bosjes op gewelddadige wijze verkrachtte.

Groot onderzoek
De negentienjarige vrouw, die het geweld ternauwernood heeft overleefd, wist naar huis te strompelen en is later in het ziekenhuis aan ernstige hoofdwonden geholpen.

De politie zette duizenden vierkante meters in de omgeving van de verkrachting af. Een team van tien rechercheurs van de Zedenpolitie werd op de zaak gezet. Bij de sporthal werden voor het sporenonderzoek alle bosschages afgezaagd. De KLPD nam luchtfoto's en alle beelden van camera's uit de buurt werden bekeken. Het Forensisch Opsporingsteam onderzocht alle prullenbakken en bosjes op zoek naar sporen en liep de routes af die de vrouw had afgelegd. ''We hebben de hele omgeving uitgekamd. Die struiken hebben een paar jaar nodig om aan te groeien,'' zegt Jelmer Visser, chef Bureau Zedenpolitie.

Rob van Hijum, projectleider van het team verkrachtingen, aanrandingen en schennis, die met zijn team zes weken lang dag en nacht werkte aan de zaak: ''Wij wilden die dader hebben. De gedrevenheid was groot.''

Al snel kwamen vijf mogelijke verdachten in beeld. Twee dagen na de verkrachting werd een 32-jarige patiënt van de kliniek van AMC De Meren aan het Ravenswaaipad aangehouden, maar enkele dagen later alweer vrijgelaten. Hij bleek niets te maken te hebben met de zaak.

Cruciale tip
Een tweede verdachte is op 18 mei aangehouden. Ook deze werd na onderzoek weer vrijgelaten. De derde verdachte, de negroïde man van 27 jaar uit Zuidoost, kon op 26 mei, na een tip worden aangehouden. Hij is vrijdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Visser: ''Door goede samenwerking met de Forensische Opsporing en het Nederlands Forensisch Instituut kregen we binnen een paar dagen het resultaat van de dna-match binnen.''

De politie kan niet alles zeggen over deze zaak omdat het onderzoek nog in volle gang is en de verdachte nog verder gehoord moet worden. Van Hijum: ''We willen wel nu laten weten dat we de man hebben opgepakt. Een verkrachting op de openbare weg geeft veel onrust. We staan als zedenpolitie misschien niet bekend als harde rechercheurs, maar we zijn een full swing rechercheapparaat. Door vasthoudendheid hebben we de verdachte opgepakt.'' Visser: ''Tips van mensen kunnen cruciaal zijn bij ons onderzoek.''

Met de negentienjarige vrouw gaat het naar omstandigheden 'redelijk'. Ze is na de verkrachting in een ander deel van de stad gaan wonen. Ze is nog erg angstig en kijkt steeds achterom als ze op straat loopt.

Justitie kon de 27-jarige man, die eerder dit jaar al eens als verdachte was aangemerkt voor een zedenmisdrijf, destijds niet vervolgen omdat er onvoldoende bewijzen waren. (HANNELOES PEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.