Verkrachting jonge vrouw: 'Iemand moet iets gezien hebben'

De Herengracht op de plaats waar een jonge Amsterdamse vrouw werd beroofd en verkracht. Foto Klaas Fopma Beeld
De Herengracht op de plaats waar een jonge Amsterdamse vrouw werd beroofd en verkracht. Foto Klaas Fopma

Het slachtoffer, een 'kleine en tengere' vrouw, was totaal overweldigd door haar belager. Een wapen had hij niet, maar zijn gedrag en voorkomen waren genoeg haar doodsbang en volgzaam te maken. ''Hij was veel sterker,'' aldus hoofdinspecteur Jelmer Visser, chef van de Amsterdamse zedenpolitie. ''Hij pakte haar direct vast, bedreigde haar - hij had vanaf het begin de volledige controle.''

De vrouw was die dinsdagavond de stad in geweest en liep 's nachts tegen twee uur vanaf de Leidsestraat de gracht op, richting de Vijzelstraat. De man kwam van de andere kant. Toen ze bijna bij de Nieuwe Spiegelstraat was, sprak hij haar aan.

''Ze dacht dat hij een vuurtje wilde,'' zegt Visser. Maar hij greep haar vrijwel meteen vast, duwde haar hard tegen de muur, en beroofde haar van haar tas. Vervolgens trok hij haar mee, richting de Leidsestraat, om na een paar meter te proberen haar te verkrachten. Dat mislukte, waarop hij haar verder meesleurde.

Dichter bij de Leidsestraat deed hij een nieuwe poging, die wel slaagde. Hij vergreep zich aan haar bij de trappen van een pand, enigszins verscholen.

De reeks handelingen op de Herengracht moet zijn gezien, of gehoord, zegt Visser. ''Dat kan niet anders. Ze werd meegesleurd, ze heeft met luidere stem gesproken. En ze heeft verklaard dat er mensen zijn langsgefietst terwijl ze werd meegetrokken; ze zag zelfs dat een fietser omkeek.''

Haar belager, een man van eind twintig met een mediterraan uiterlijk, was daarna nog niet tevreden. Hij greep zijn slachtoffer bij haar arm en dwong haar mee te lopen door de Leidsestraat, richting het Leidseplein. Hij wilde naar een geldautomaat, om geld op te nemen met de pas die hij net van haar had gestolen.

Het is al snel vijf, zes minuten lopen van het Koningsplein naar het Leidseplein, maar de politie verwacht niet dat de twee in die relatief drukke straat zijn opgevallen. De vrouw liep volgzaam met haar verkrachter mee, die steeds haar arm stevig vast hield. Maar misschien, zegt Visser, heeft iemand opgemerkt dat hij een damestas had omhangen. A4-formaat, zwart leer, met een gouden gesp in de vorm van een halve maan. ''Hij droeg ook nog zijn eigen schoudertasje - zo'n kleintje van een half A4, die je van allerlei dure merken hebt, zoals van Prada en Lacoste,'' aldus Visser.

De vrouw schreeuwde of vluchtte niet tijdens die tocht ''Er zijn verschillende patronen in de reactie op grote stress,'' aldus Visser. ''Men vlucht, vecht of wordt weerloos, uit angst. Ik kan me goed voorstellen dat dit meisje dat laatste had.''

Ze wist te ontsnappen toen haar rekening werd geplunderd. Ze rende naar een groepje toeristen, waar ze zich aan vast klampte - totaal in paniek. ''Je moet je voorstellen hoe zij zich voelde. Heel erg alleen en verdrietig.'' Het incident had toen ruim een half uur geduurd.

De dader kon wegkomen - met haar tas en geld. Van hem is weinig meer bekend dan dat hij ongeveer 1,70 meter is, een normaal postuur heeft, en een mix sprak van zeer gebrekkig Nederlands en gebrekkig Engels.

Er zijn geen aanwijzingen dat deze man eerder verkrachtingen heeft gepleegd in de stad, aldus de politiechef. Visser, die met zijn team jaarlijks vele tientallen verkrachtingen onderzoekt, wil absoluut geen angst zaaien onder jonge vrouwen, 'maar enige alertheid' kan geen kwaad, stelt hij. ''En deze man moet van straat af.''

Tips: 0900-8844 (KAMILLA LEUPEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden