Verkoper Mein Kampf definitief niet strafbaar

Galeriehouder Michiel van Eyck, die in zijn zaak aan het Singel historische exemplaren van Mein Kampf verkocht, is definitief niet strafbaar. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

Het Parool
Galeriehouder Michiel van Eyck met een Nederlands exemplaar van Mein Kampf. Beeld ANP
Galeriehouder Michiel van Eyck met een Nederlands exemplaar van Mein Kampf.Beeld ANP

De zaak tegen de Totalitarian Art Gallery liep al vanaf 2013, toen Federatief Joods Nederland aangifte deed vanwege de verkoop van het boek van Adolf Hitler. Tijdens de eerste rechtszaak en het hoger beroep werd ook al geoordeeld dat de verkoop van het boek niet strafbaar was.

Met dit definitieve besluit van de Hoge Raad heeft het OM elke mogelijkheid uitgeput om van Eyck te vervolgen.

Volgens de Hoge Raad verkocht de galeriehouder het boek vanwege de historische betekenis ervan en niet vanwege de antisemitische passages die erin staan. Uit niets blijkt dat Van Eyck er nazistische gedachtea op na houdt. Bovendien zijn de teksten uit het boek ook makkelijk online te verkrijgen of bij de bibliotheek.

Eerder deze maand kreeg Arthur Graaff van de Bond van Antifascisten wel een boete van 300 euro opgelegd. Hij had de galerie van Van Eyck in 2015 met vijf pamfletten beplakt met teksten als 'Verboden voor Joden, negers en moslims'. Hij protesteerde daarmee tegen een door Adolf Hitler gesigneerde editie van Mein Kampf die destijds te koop lag in de galerie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden