Verkoop voor noodlijdende Amsterdamse Lutherse Kerk 'geen optie'

Financiële problemen en een krimpend ledenbestand dwingen de Lutherse Kerk in Amsterdam tot maatregelen, maar de achterban wil nog niet aan de verkoop van kerken.

De Singel met op de achtergrond de ronde Luthersekerk. Beeld anp
De Singel met op de achtergrond de ronde Luthersekerk.Beeld anp

Een voorstel de Augustanakerk in West en de Johanneskapel in Amstelveen af te stoten, werd vorige week afgewezen door de kerkenraad. Met nog zes kerken en zo'n driehonderd leden die de zondagse diensten bezoeken, vecht de 425 jaar oude Evangelisch-Lutherse gemeente voor haar bestaansrecht in de stad.

Levend geld
Sinds de crisis zijn ook de financiën een zorg voor de vijftigkoppige kerkenraad, gevormd door ouderlingen, diakenen en predikanten. De afgelopen zes jaar teerde de kerk zes miljoen euro in - een halvering van het vermogen, dat is gevormd uit onder meer erfenissen. Voor die tijd werden het onderhoud aan de monumenten, de activiteiten en personeel betaald uit de rente over het vermogen, de inkomsten uit ruimteverhuur en 'levend geld': vrijwillige bijdragen, collecten, giften, en dergelijke. Maar de rente daalde en minder leden brachten minder geld in.

Zo gaven de 1850 'slapende' en actieve leden vorig jaar samen 28.000 euro voor de kerkbalans, vijftien euro per persoon. De kerkenraad is al ruim een jaar in beraad over de verkoop van de twee kerken die gezien de hoge onderhoudskosten, het gebrek aan bestuursleden en de ligging (voor samenvoeging) het meest voor de hand lagen. Het voorstel haalde niet de benodigde twee derde van de stemmen. Een aantal leden vond het meer een bezuinigings- dan een toekomstplan.

Hete hangijzer
'Het had ook met emotie te maken,' zegt vicevoorzitter Ilona Fritz. 'Voor mensen is het een thuis. En verkocht is verkocht.' Het hete hangijzer is nu naar het nieuwe jaar geschoven. 'Voor de gemeenschap zou het goed zijn niet te lang te wachten met een besluit, want ondertussen eten we ons vermogen op. Dat gaat ten koste van de kerkopbouw.'

De grotere broer van de lutheranen, de Protestantse Kerk Amsterdam, heeft in 2007 al een drastische stap gezet door haar panden aan het Rokin voor veertig miljoen euro van de hand te doen. De opbrengst wordt nu gebruikt om de twintig overgebleven kerken draaiende te houden en te investeren in het voortbestaan in de vorm van bijvoorbeeld de jaarlijkse kerstcampagne. Zo moet de spaarpot van 45 miljoen euro grotendeels intact blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden