'Verkoop Saab achter de rug van Muller om'

De curator van het Zweedse automerk Saab en de Zweedse regering wilden het bedrijf achter de rug om van eigenaar Victor Muller verkopen aan de Chinese autofabrikant Geely. Dat hebben Zweedse onderzoeksjournalisten van het tv-programma Uppdrag granskning (Opdracht onderzoek) boven water gekregen.

Victor Muller Beeld EPA
Victor MullerBeeld EPA

Curator Guy Lofalk opereerde gedurende de laatste maanden van het bestaan van Saab onder de vleugels van Spyker niet alleen als raadgever, maar zette zonder medeweten van Muller het bedrijf in de etalage. Hij reisde naar China en kwam terug met het plan om Saab voor de afbraakprijs van 1 miljoen dollar te verkopen aan Geely. Een tweede vergadering over de eventuele overname vond plaats op het ministerie van Financiën in Stockholm in aanwezigheid van de tweede man op het departement, Hans Lindblad.

Om Saab te ontfutselen aan eigenaar Muller had Lofalk evenwel de medewerking nodig van de overheidsdienst Riksgälden, dat onder meer verantwoordelijk is voor de uitgifte van staatsgaranties en staatsleningen. De overheidsdienst stond borg voor leningen van de in nood verkerende autobouwer en kon bij intrekking daarvan eigenaar worden van Saab. Lofalk wilde dat Saab vervolgens na korte tijd door werd verkocht aan Geely. Riksgälden bevestigt dat het een verzoek heeft gekregen de borgstelling op te heffen, maar dat het dat verzoek heeft afgewezen.

Geconfronteerd met de handelswijze van Lofalk gaat Muller verhaal halen bij de curator. De conversatie is opgenomen en geluidsfragmenten zijn in handen van het tv-programma. 'Je hebt er alles aan gedaan om me te naaien, dat is niet je werk. Er zijn andere mensen die me proberen te naaien, maar jij niet'', aldus Muller.

Muller was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden