'Verkoop Nuon is Zweeds geld voor Amsterdam'

Vattenfall voldeed het beste aan de voorwaarden die Amsterdam en de andere aandeelhouders hadden gesteld, aldus Gehrels. ''Dit was het hoogste bod.'' Het hoofdkantoor blijft de komende acht jaar in Amsterdam.

AMSTERDAM - De verkoop van energiebedrijf Nuon aan het Zweedse Vattenfall is goed voor de schatkist van de stad en voor de duurzaamheid, zegt wethouder Carolien Gehrels (Bedrijven).

''Het is Zweeds geld voor Amsterdamse investeringen,'' aldus Gehrels (PvdA). Amsterdam krijgt door de verkoop van de aandelen achthonderd miljoen euro.

Vattenfall voldeed het beste aan de voorwaarden die Amsterdam en de andere aandeelhouders hadden gesteld, aldus Gehrels. ''Dit was het hoogste bod.'' Het hoofdkantoor blijft de komende acht jaar in Amsterdam.

Duurzaamheid was ook een van de voorwaarden. Daar is de discussie in het college het langst over gegaan, aldus Gehrels. ''De wezensvraag is: hoe maken we de energievoorziening in Amsterdam, Nederland en de wereld zo duurzaam mogelijk? We vinden dat we moeten streven naar lokale energieautonomie, dat we net zoveel energie opwekken als er wordt verbruikt.''

Duurzaamheid is het best te bereiken door de aandelen te verkopen, zegt Gehrels. Volgens Gehrels had Amsterdam als aandeelhouder van Nuon niet veel invloed. Nuon heeft al veel belangen buiten Amsterdam en zelfs in het buitenland. ''We kunnen ons aandeelhouderschap niet effectief aanwenden om Nuon duurzamer te maken.''

''Vattenfall gaat acht miljard investeren in duurzame energie. Dat bedrijf heeft dat geld op de plank en heeft het ervoor over,'' zegt Gehrels. Het gaat daarbij om het investeringsprogramma dat Nuon al had opgesteld, maar waar het van de oude eigenaren geen geld kreeg.

Amsterdam zal een deel van de opbrengst in een duurzaam investeringsfonds steken. Daarmee kunnen bijvoorbeeld huizen worden geïsoleerd, warmte/koudepompen worden aangelegd en elektrisch vervoer worden gestimuleerd. Ook zou de stad kunnen investeren in wind- of zonne-energie.

Het geld wordt daarnaast gebruikt om het verlies van de opbrengst van de aandelen te compenseren. Een deel gaat naar de tegenvallers van onder andere de Noord/Zuidlijn. Een vierde bestemming is onderwijs en opleiding. Hoeveel naar de verschillende doelen gaat, is nog niet besloten.

Volgens Gehrels hebben de aandelen van Nuon de laatste vijf jaar een goed rendement opgeleverd. Maar dat moet ook niet overdreven worden. ''Als het geld op de bank had gestaan, had het meer opgeleverd.''

Amsterdam heeft geen speciale voorwaarden gesteld. De PvdA in de gemeenteraad had erop aangedrongen dat de overheid het recht krijgt centrales terug te kopen als Vattenfall die kwijt wil. Maar volgens Gehrels zou dat tientallen tot honderden miljoenen euro in de prijs hebben gescheeld.

De Nederlandse overheden verkopen Nuon aan nu aan een Zweeds overheidsbedrijf. Gehrels vindt dat niet vreemd, maar eerder een garantie voor de toekomst. ''Vattenfall ziet perspectief voor de lange termijn. Het heeft geld op de plank. Dat investeert het nu.'' (ADDIE SCHULTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden