Update

Verkoop nieuwe auto's met 15 procent gestegen in 2011

De verkoop van nieuwe auto's in Nederland is in 2011 met 15,2 procent gestegen tot 555.920 stuks. Dat maakte brancheorganisatie Bovag vandaag bekend. Het zijn er iets meer dan verwacht.

ANP/Redactie
Volkswagen was vorig jaar het best verkochte merk in ons land. Beeld reuters
Volkswagen was vorig jaar het best verkochte merk in ons land.Beeld reuters

Bovag en RAI hadden becijferd dat de verkopen op circa 550.000 zouden uitkomen. Dat de autoverkopen vorig jaar zo hoog zijn uitgekomen, heeft veel te maken met de fiscale stimuleringsregeling voor kleine, zuinige auto's. Veel van deze modellen zijn gevrijwaard van aanschafbelasting (BPM) en motorrijtuigenbelasting (MRB).

Volkswagen was vorig jaar het bestverkochte merk met 60.881 stuks. Dat zijn er 11 procent meer dan in 2010.

Voor 2012 verwachten de brancheorganisaties een daling van de verkopen tot ongeveer 500.000 stuks.

Volgens ABN Amro heeft de stevige groei van de verkoop van kleine auto's ertoe geleid dat de gemiddelde verkoopprijs van nieuwe personenauto's de afgelopen 5 jaar met 15 procent is gedaald.

Duitsland
De verkoop van nieuwe personenauto's in Duitsland is vorig jaar met bijna 9 procent gestegen tot 3,17 miljoen. Dat maakte de Duitse autoregistratiedienst KBA vandaag bekend.

Dat zijn ongeveer 257.000 auto's meer dan in 2010. Bijna twee derde van de verkochte nieuwe auto's is van Duitse makelij met als marktleider Volkswagen. Bij de importauto's deden Renault/Dacia, Skoda en Hyundai goede zaken. Bijna de helft van de nieuw verkochte auto's in Duitsland had een dieselmotor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden